U Kini godišnje 13 milijuna pobačaja

KINESKI liječnici godišnje naprave oko 13 milijuna pobačaja najčešće ženama bez stalnih partnera i koje jako malo znaju o kontracepcijskim sredstvima. Prema kineskim medijima, stvarni broj obavljenih abortusa je puno veći od službenih brojki zbog velikog broja zahvata koji se obavljaju u neregistriranim seoskim klinikama. Također, u Kini se godišnje proda oko 10 milijuna pilula za "dan poslije". Iz vladinog Ureda za stanovništvo i planiranje obitelji rečeni je da više od polovine žena koje traže abortus nikada nije koristilo nikakav oblik kontracepcije.

Seksualni odgoj na fakultetima

Kineske su vlasti u 70-im godinama prošloga stoljeća uvele kineskim obiteljima stroge zabrane imanja više od jednoga djeteta. Širom zemlje su popularizirani postupci sterilizacije i korištenja nekih od oblika kontracepcije za udane žene. S obzirom da je u posljednjim godinama Kina prošla kroz određeni oblik seksualne revolucije, traže se načini za popularizaciju kontracepcije i među neudanim ženama. I na kineskim sveučilištima se planira uvođenje seksualnog odgoja, a i roditelje se savjetuje da djeci pruže osnovna znanja o seksualnosti.

Oko 60 posto žena koje obavljaju abortus u službenim bolnicama ili ambulantama u Kini su bez partnera i u rasponu od 20 do 29 godina. Ured koji je objavio podatak o prošlogodišnjem broju pobačaja nije dao usporedne podatke za prijašnje godine niti je naveo je li broj u porastu. 

Pročitajte više