U Kini novo cjepivo za zaštitu peradi od ptičje gripe

Kineski znanstvenici razvili su novo cjepivo koje može bolje zaštititi perad od ptičje gripe, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo za poljoprivredu u Pekingu. L

Laboratorijski testovi pokazuju da novi proizvod razvija u peradi otpornost na virus H5N1, koji je najzarazniji, i to tri tjedna nakon cijepljenja.

Cjepivo je djelotvorno najmanje deset mjeseci, odnosno četiri mjeseca više nego li aktualna cjepiva, kazao je čelnik veterinarskih službi dodajući da kod pataka valjanost cjepiva traje tri mjeseca.

Cjepivo će se prvenstveno koristiti u pokrajinama koje graniče s Vijetnamom i Tajlandom, dvjema državama u kojima je nanovo izbila bolest ptičje gripe.

H5N1 može biti smrtonosan i za čovjeka pa su 33 osobe umrle u Vijentamu od kraja 2003., a u Tajlandu je bilo 12 ljudskih žrtava.

I Kambožda je ovoga vikenda potvrdila svoju prvu ljudsku žrtvu.

Kineski se stručnjaci nadaju da će novo cjepivo bolje štititi životinje od zaraze koju prenose ptice selice.

"Uskoro će proljeće, ptice selice lete s juga na sjever. Neke stižu iz Tajlanda i Vijetnama i u kineskim područjima kamo dolaze potrebno je cijepiti perad jer bi ptice mogle nositi virus", rekao je kineski stručnjak.

Ministarstvo poljoprivrede ja objavilo da će cijepiti domaću perad te ptice koje žive uz vodena staništa.

(Hina) xrt ysb

Pročitajte više