U Kini pogubljena žena. Krajem 1990-ih s dečkom pljačkala, otimala i ubijala

Screenshot: Youtube

Lao Rongzhi pogubljena je danas nakon što je najviši kineski sud odobrio njezinu smrtnu kaznu. Lao je osuđena za namjerno ubojstvo, pljačku i otmicu, a Srednji narodni sud u Nanchangu, u pokrajini Jiangxi, izrekao joj je smrtnu kaznu u rujnu 2021. Visoki narodni sud u Jiangxiju u studenom 2022. potvrdio je presudu i kaznu. U Kini bi se smrtna presuda koju su izrekli niži sudovi trebala podnijeti Vrhovnom narodnom sudu na reviziju, a tek kada Vrhovni sud to odobri, kazna se može izvršiti.

U priopćenju koje je objavio prijeki sud navodi se da je pogubljenje izvršeno jutros, sukladno dobivenom odobrenju najvišeg suda. 49-godišnja Lao dobila je pravo na susret s članovima svoje obitelji prije pogubljenja. Lao je nekoć bila učiteljica u osnovnoj školi, ali je onda počela pomagati svom bivšem dečku u pljačkama, otmicama i ubojstvima u provincijama Jiangxi, Jiangsu, Zhejiang i Anhui od 1996. do 1999. 

Godinama je bježala

Lao je odabirala mete, a Fa je napadao. Njihovi postupci uzrokovali su sedam smrtnih slučajeva. Fa je uhvaćen 1999. i osuđen na smrt. Pogubljen je kasnije te godine. Lao je tada postala bjegunka i koristila se lažnim identitetom kako bi izbjegla uhićenje sve dok nije uhvaćena u studenom 2019. u pokrajini Fujian, piše China Daily, novine na engleskom u vlasništvu kineske Komunističke partije.

Vrhovni sud smatrao je da je ona odigrala ključnu ulogu u zločinima i da bi trebala biti kažnjena kao glavni počinitelj. Otkriveno je kako je količina novca koju su Lao i Fa opljačkali i iznudili veća od 100.000 juana (13.000 eura). "Okolnosti pod kojima je Lao počinila zločine bile su posebno ozbiljne, a kriminalne metode koje je koristila bile su izuzetno okrutne", naveo je Vrhovni sud. 

"S dubokom zlobom predstavljala je veliku osobnu i društvenu opasnost s izuzetno teškim posljedicama", dodaje se. Napomenuto je kako je prvotna presuda donesena na temelju dovoljno dokaza uz točnu primjenu zakona i ispravne pravne procedure te da je smrtna kazna razumna.

Pročitajte više