U Klaićevoj liječili djecu lijekom koji izaziva rak

AMERIČKA agencija za lijekove (FDA) objavila je prve rezultate istraživanja koji pokazuju moguću povezanost između lijekova za liječenje reumatoidnog artritisa i povećanog broja oboljele djece s leukemijom, melanomima i drugim tumorima, međutim još će se provoditi dodatne analize koje će dati konačan odgovor. Ovdje se radi o novijim biološkim lijekovima tzv. faktorima nekroze tumora, a prva istraživanja FDA govore o 30 slučajeva raka kod djece i mladih koji su koristili spomenute lijekove.

U Hrvatskoj su za liječenje reumatoidnog artritisa odobrena dva lijeka Remicade i Enbrel, a u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, njima se od 2001. godine liječilo tridesetak djece.

Dr. Miroslav Harjaček, pedijatar reumatolog iz Klaićeve potvrdio je da dileme o povezanosti lijekova za artritis i raka postoji otprije, ali da je još uvijek teško dokazati izravnu povezanost.

"U bolnici u Klaićevoj biološkim lijekovima liječilo se 28 djece, od kojih jedno čak osam godina, i nije zabilježen niti jedan slučaj zloćudne bolesti", rekao je Harjaček za Jutarnji list. Napomenuo je kako će pratiti daljnja istraživanja FDA te da zasad nema razloga za paniku.

Ispitivanje spornih lijekova se nastavlja, a u FDA-u napominju da će se dodatno kontaktirati stručnjaci kako bi se u potpunosti rasvijetlila moguća povezanost s nastankom raka.

D.M.
Foto: L.T.

Pročitajte više