U Kninu uskoro informatičko središte regije

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatska akademska istraživačka mreža CarNet podržali su projekt informatičke edukacije kninske Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a "Tvrđava Knin", doznaje se u kninskom poglavarstvu.

Prema tom bi projektu ta Udruga, prva u regiji, već u siječnju organizirala tečajeve za stjecanje europske računalne diplome.

Po riječima gradonačelnika Knina Vinka Marića, upravo će djelatnici Gradskog poglavarstva biti u ovom mjesecu prvi polaznici tih tečajeva u informatičkim radionicama Udruge, a potom će se u projekt, što se provodi u suradnji s CarNetom, uključiti i druge gradske i županijske institucije. Dodao je kako će gradska uprava i financijski podržavati projekt koji bi, kroz umrežavanje svih institucija, od Gradskog poglavarstva do Tvrđave, trebao Knin učiniti e-gradom.

"Do prije nekoliko mjeseci mogli smo samo sanjati o ovako opremljenim učionicama. Ne tako davno kompjutora je bilo malo, a nabavljali smo ih koristeći se darežljivošću političara u predizbornim kampanjama. Unatoč tomu, više od 350 članova Udruge završilo je osnovni informatički tečaj. Danas Udruga ima 35 računala u dvije učionice, od kojih smo najveći dio dobili prošlog ljeta zahvaljujući donacijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta", rekao je Mladen Milošević, predsjednik Udruge "Tvrđava-Knin".

Dodao je kako će u učionicama uskoro početi tečajevi prema ECDL programu koji se provodi u 35 zemalja svijeta. Uspješno ga svladavši, dosad je više od četiri milijuna ljudi dobilo europsku računalnu diplomu priznatu u svim zemljama Europske unije", kazao je Milošević.

Ustvrdio je i kako je kninska učionica prva takve vrste na području Šibensko - kninske županije, te kako Udruga ima i prve ECDL instruktore, kojima su diplome uručene ljetos, kada je u Kninu održana sjednica Vlade.

Većina članova Udruge, a riječ je uglavnom o umirovljenim braniteljima, prvi put se susrela s računalom. Po riječima instruktora Ivice Strunje, za mnoge od njih "informatika je prva terapeutska metoda".

"Ovo je najbolja prilika da pobjegnemo iz ove naše svakodnevice, da zaboravimo traume i sve što smo proživjeli. Za mene je ovo izvanredna stvar i prava psihološka pomoć", kazao je Ante Slavić, član Udruge.

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a "Tvrđava -Knin" ima već dvije godine svoju web stranicu, na kojoj su predstavljeni i projekti Udruge. Posebno mjesto zauzima "Knin - moj grad", projekt kojim Udruga želi Kninu vratiti urbani identitet i predstaviti ga svijetu kao privlačno turističko odredište.



Pročitajte više