U Kragujevcu zaposlenici Zastave prosvjedovali protiv ukidanja ZZO-a

VIŠE od 5.000 kragujevačkih radnika danas je prosvjedovalo ispred Skupštine grada Kragujevca protiv odluke srbijanske Vlade da ukine tvrtku Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO), prenosi B92.

Radnici su prosvjedovali protiv odluke Vlade da 31. kolovoza ukine ZZO, u kojem je socijalno zbrinuto više 4.000 radnika, proglašenih 2001. godine za tehnološki višak. Nezadovoljni radnici su najavili da će od ponedjeljka radikalizirati prosvjede demonstracijama ispred zgrade Vlade u Beogradu i štrajkom glađu koji će biti organiziran u Kragujevcu.

Organizatori prosvjeda su prije današnjeg skupa pozvali sve radnike Kragujevca da ustanu u obranu radnika ZZO, jer je to "posljednja obrana Kragujevca". Prijavljenima na ZZO podršku su pružili i zaposleni u tvornicama Zastava oružje, Zastava kamioni i Zastava automobili.

Sindikat zahtjeva da radnicima bude, umjesto ponuđenih 250, isplaćeno po 300 eura za svaku godinu radnog staža. Također, traže uplaćivanje radnog staža radnicima koji imaju do pet godina do penzije, kao i produžetak rada društva ZZO za još godinu dana.

Sindikalni vođe traže da o svojim zahtjevima razgovaraju sa premijerom Vojislavom Koštunicom, a da ministar Mlađan Dinkić zbog svog čvrstog stava o gašenju ZZO ne bude uključen u pregovore. 

I.M.
Foto: Zastava-info

Pročitajte više