U Kremlju se planiraju riješiti Putina? "Bijes raste, spominju se tri nasljednika"

Foto: Profimedia

MEDUZA, nezavisna ruska informativna web stranica, objavila je izvješće o navodnom rastućem osjećaju razočaranja Vladimirom Putinom među ruskom elitom.

Meduza citira izvore za koje kaže da su bliski Kremlju i koji tvrde da je "među onima za i protiv rata sve veće nezadovoljstvo predsjednikom Putinom". Oni koji su dosad podržavali invaziju navodno su nezadovoljni nedostatkom napretka i traže "stroži" pristup.

Meduza navodi kako su mnogi visoki poslovni ljudi i članovi vlade nezadovoljni što je Putin pokrenuo rat ne razmišljajući o posljedicama koje će sankcije Zapada imati na zemlju.

Izvori bliski Putinovoj administraciji kažu da se "sve više raspravlja o budućnosti zemlje bez Putina" te da se iza kulisa u Kremlju vode i razgovori o potencijalnim nasljednicima.

Putinovi nasljednici?

Sugerira se da se kao potencijalni nasljednici spominju gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, istaknuti Putinov saveznik i bivši predsjednik Dmitrij Medvedev i prvi zamjenik šefa predsjedničke administracije Sergej Kirijenko.

U izvješću se tvrdi da zasad ne postoje planovi da se svrgne Putina ili da se sprema zavjera, ali "postoji želja da u prilično doglednoj budućnosti Putin više ne bude na čelu države".

"Predsjednik je zabrljao, ali se sve može popraviti - nekako se dogovoriti sa Zapadom i Ukrajinom", rekao je jedan sugovornik za Meduzu.

No Meduza dodaje kako njezini izvori naglašavaju da "svi na vlasti razumiju da Putin može otići samo ako mu se zdravlje ozbiljno pogorša", što znači da se trenutno "nezadovoljstvo visokih dužnosnika ne očituje ni u čemu - osim u međusobnim razgovorima".

Pročitajte više

 

Pročitajte više