Križevci žele biti prvi energetski neovisan grad u Hrvatskoj. Od danas su korak bliže

Foto: FaH

U sklopu projekta One Sun Connecting North and South u Križevcima su postavljene solarne elektrane na krovove pet javnih ustanova, čime se primiču cilju da do 2030. postanu energetski neovisni grad, priopćili su danas iz Grada Križevaca. Elektrane su postavljene na krov Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane kod Osnovne škole Ljudevita Modeca.

Projekt vrijedan četvrt milijuna eura

Vrijednost projekta je 245.599 eura, od čega je 208.759 eura sufinancirano iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma, a ostatak iz gradskog proračuna.

„Ovo je nastavak aktivnosti Grada Križevaca u smjeru energetski neovisnog grada do 2030. godine", kaže gradonačelnik Mario Rajn i najavljuje postavljanje solarnih elektrana i u 2024. godini, kada će na ulazu u grad postaviti veliku fotonaponsku elektranu, a u taj projekt će uključiti i građane.

Križevci žele postati prvi energetski neovisan grad u Hrvatskoj

Cilj Križevaca da postanu prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj svoje početke bilježi 2018. godine kada su se etablirali kao kao predvodnik energetske tranzicije. Prvi i jedini u zemlji organizirali su crowdfunding kampanju kojom su građanima omogućili ulaganje u solarne elektrane.

Još 2018. godine pokrenuli su projekt Križevački sunčani krovovi, prvi takav u Hrvatskoj, koji građanima pruža mogućnost da financiraju postavljanje 30.530 eura vrijedne elektrane na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka kroz davanje zajma na razdoblje od 10 godina. Unutar tog razdoblja vraća im se ulog s kamatom od 4,5 posto.

Pročitajte više