U Krškom održana sjednica međudržavnog povjerenstva za nuklearku Krško

U KRŠKOM je u srijedu održana 6. sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje i provođenje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih za ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško.

Kako je priopćeno, hrvatsko je izaslanstvo na sjednici predvodio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, a slovensko ministar okoliša, prostora i energije Janez Kopač.

Na sjednici je Međudržavno povjerenstvo upoznato s međunarodnom recenzijom Programa razgradnje i odlaganja nisko i srednje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško (Program razgradnje) koju su, po narudžbi NE Krško, izradili stručnjaci francuske elektroprivrede EDF-a.

Međudržavno povjerenstvo utvrdilo je da je recenziju EDF-a pozitivna, odnosno da recenzija potvrđuje postavke i zaključke Programa razgradnje. Stoga će dva izaslanstva za slijedeću sjednicu Međudržavnog povjerenstva osigurati sve preduvjete na nacionalnoj razini potrebne za potvrđivanje Programa razgradnje.

Na sjednici je odlučeno da stručne organizacije APO d.o.o. - usluge zaštite okoliša (član HEP grupe) i slovenska nacionalna agencija za zbrinjavanje radioaktivnog otpada ARAO u suradnji s NE Krško organiziraju zajedničku prezentaciju Programa razgradnje za medije obiju država, a elektroničku formu cjelovitog konačnog teksta Programa razgradnje učine dostupnom na svojim Internet stranicama.

Pročitajte više