U KUPRESU PROSLAVLJEN "KATOLIČKI DAN BIH"

U Kupresu je subotu proslavljen "Katolički dan BiH" trosatnim služenjem mise koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. L

Prema procjenama organizatora na prolsavi se okupilo više od deset tisuća vjernika iz BiH, te nekoliko skupina hodočasnika iz Hrvatske, Boke Kotorske, Italije, Njemačke i Poljske.

Nakon nedavna posjeta Svetoga Oca Banjoj Luci današnje slavlje na kupreškoj visoravni smatra se drugim najvažnijim katoličkim vjerskim skupom u BiH ove godine. Kupres je za domaćina "Katoličkog dana BiH" izabran jer se nalazi na tromeđi triju biskupija u BiH: Vrhbosanske, Banjalučke i Mostarsko-duvanjske.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica, otvarajući misno slavlje, naglasio je važnost Kupresa rekavši da su se "na kupreškoj visoravni kršćani okupljali u prvim stoljećima kršćanstva". Današnje vjersko slavlje na kupreškoj visoravni dio je "Katoličkog dana srednje Europe" koji se organizira pod geslom "Krist - nada Europe", a čije će se središnje slavlje održati u svibnju iduće godine u austrijskom Marijanskom svetištu Maria Zell.

Kardinal Puljić je podsjetio da je današnje slavlje na Kupresu upriličeno dan uoči Sv. Ilije Proroka zaštitnika BiH.

U propovijedi kardinal Puljić više je puta istaknuo nužnost oprosta u BiH naglasivši da su katolici Hrvati sposobni drugima oprostiti. U tom kontekstu kardinal Puljić je poručio drugim narodima u BiH: "Oprostite nam gdje smo iz ljudske slabosti, a možda iz zlobe počinili zlo". Kardinal Puljić je kritizirao ranije pokušaje podjele BiH, te je naglasio kako neki priželjkuju da u BiH ne bude mjesta za katolike Hrvate. "BiH je naša domovina u kojoj smo ukorijenjeni. Ovdje nismo stranci i tuđinci, nego domaći", rekao je pri tomu kardinal Puljić.

Na misnom slavlju na kupreškoj visoravni objavljen je i proglas Biskupske konferencije BiH kojeg je pročitao biskup Franjo Komarica. U tom se proglasu traži da se i katolicima "pruže uvjerljivi motivi za povratak i opstanak u BiH". "Od predstavnika domaćih vlasti i međunarodne zajednice tražimo očitije jamstvo za očuvanje naše vjerske i nacionalne posebnosti. Konstitutivnost naroda je mrtvo slovo na papiru ako se nema prava na jezik, na očuvanje vlastitog identiteta i na ravnopravnu zastupljenost u svim tijelima vlasti", navodi se u proglasu.

"Želimo učvrstiti svoju pripadnost i ljubav prema BiH koju nam je Bog dao u zadatak", napominje se u proglasu. Također se naglašava kako Hrvati u BiH već 14 stoljeća pripadaju duhovnom i kulturnom kontekstu srednje Europe.

Izaslanik Hrvatske biskupske konferencije na današnjem vjerskom skupu na kupreškoj visoravni, pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, istaknuo je duhovno zajedništvo između Hrvatske i BiH, dodavši kako je Crkva most te povezanosti. Biskup Košić je rekao kako su Hrvati u BiH u svojoj povijesti najviše trpjeli od svih Hrvata.

Apostolski nuncij u BiH Santos Abril y Castello je rekao kako "Crkva u Europi ima potrebu za obnovom kršćanstva u Europi".

Nazočne vjernike su pozdravili i izaslanici biskupskih konferencija Slovenije, Mađarske i Austrije.

Misno slavlje na kupreškoj visoravni završeno je intoniranjem "Lijepe naše".

(Hina) pg sd



Pročitajte više