U lažima su kratke noge: Objavljujemo prepisku "Dragog Zlatka" Mehuna i BBC-ja

"NIKADA nismo dobili nijedan upit od BBC-ja, ni posredno ni neposredno, barem koliko je meni poznato... Vladin Ured za odnose s javnošću dosad je surađivao s nekoliko britanskih medija, no nijedan od njih nije bio BBC", rekao je Zlatko Mehun Novom listu kada je upitan je li BBC na bilo koji način pokušao doći do druge strane priče o korupciji i kriminalu - premijera Ive Sanadera ili njegova kabineta. Gospodine Mehun, ama baš nikada? Jeste li sto posto sigurni?

"Predsjednik Vlade u posljednja je dva mjeseca dao niz intervjua uglednim europskim medijskim kućama. Da je bilo ikakvih službenih zahtjeva iz BBC-ja, premijer Sanader tomu bi se sasvim sigurno odazvao", postojan je "Dragi Zlatko" kako ga u e-mailu od 19. veljače oslovljava suradnica Johna Murphyja i Matta Protgera, Charlote Pritchard.

Ona ga moli da Sanader razgovara s Protgerom i navodi kako im odgovara 12. i 13. ožujka, premda će im izaći u susret ako premijer ne može baš tih dana. Protger i Murphy u Hrvatskoj su boravili tada, između 8. i 13. ožujka. Ali Pritcard napominje da su fleksibilni i sugerira Mehunu da on predloži datum koji premijeru najviše pogoduje, ako je spriječen u vrijeme kada odgovara njihovim novinarima. A onda kaže:

"Kako je u pitanju radijski intervju bilo bi nam potrebno samo 30 minuta njegova vremena. Što se tiče teme intervjua, htjeli bi ga pitati o ekonomskoj i političkoj pripremljenosti Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. Također bi ga htjeli pitati o dva ubojstva koja su privukla pozornost javnosti prošle godine i o utjecaju koji su imali na Hrvatsku. Ako vas zanimaju bilo kakvi detalji, ne oklijevajte, nego me nazovite", ljubazna je Pritchard.

Naglašava kako joj je jasno da svi skupa imaju posla i piše da će im biti zahvalna ako nađu vremena za BBC-jeve novinare. Izražava i nadu da će joj se "Dragi Zlatko" javiti što prije jer se rokovi približavaju i dodaje da s veseljem očekuje odgovor. No, od  "Dragog Zlatka" odgovora nema. Novinarka BBC-ja vjerojatno nije ni sanjala da će je za dva mjeseca vlasti u Hrvatskoj optužiti da je lažljivica, baš kao i njezine kolege. To bi je vjerojatno uvalilo u probleme sa šefovima u slučaju da oni više vjeruju vlastima jedne balkanske državice nego vlastitim zaposlenicima.

Da stvar bude gora, priča ne staje 19. veljače. Charlotte Pritchard Mehuna s "Dragi Zlatko" oslovljava ponovno 26. veljače i ponavlja mu što BBC Radio 4 želi od Sanadera. Ovaj puta naglašava da se intervju neće oduljiti, jer je za radio pa neće biti problema s kamerama. Piše mu i da će ga nazvati, s obzirom da mu je poslala već nekoliko mailova. Kao što se vidi iz e-mail adrese, radi se o službenom mailu Zlatka Mehuna istaknutom na stranicama Vlade, s tim da je adresu dobila od hrvatskog veleposlanstva u Londonu. Evo kako je to izgledalo kada je Charlotte kontaktirala Maju Erceg iz MVPEI-ja, prvi puta 18. veljače:

"Draga Majo, nadam se da si dobro. Ima li kakvih vijesti vezanih za naš zahtjev za intervju s premijerom Sanaderom? Hoćeš li mi reći kome si ga uputila tako da ih mogu sama kontaktirati i reći im još nekoliko detalja", pita Charlotte. Maja odgovara sljedeći dan: "Draga Charlotte, poslala sam pitanja Zlatku Mehunu. Mislim da je on na putu s premijerom pa ću pokušati ponovno u ponedjeljak. Nadam se da ću stići sve dogovoriti prije nego li vaši novinari stignu u Zagreb".

Tjedan dana kasnije i Maju Erceg zanima jesu li joj se javili iz Vlade. Kaže BBC-jevoj novinarki da će ih ona nazvati isti dan ako nisu. Na to joj Pritchard odgovara da "nije imala sreće u kontaktiranju sa Zlatkom Mehunom".

"Poslala sam mu priličan broj e-mailova i nekoliko sam ga puta zvala, ali odgovora nema. Bila bih ti jako zahvalna kad bi ga mogla nazvati za mene - uspjeli smo dogovoriti intervju s ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem, ali bi tako cijenili da možemo razgovarati i s premijerom Sanaderom. Možete li ga ikako pitati da se sastane s nama 12. ožujka poslijepodne? Koliko god da nam je srijeda nezgodna, može i u srijedu", piše Pritchard.

Zanimljivo je da se Mehun, nakon što je na bolan način shvatio da nije imao posla sa šarlatanima koje tek tako može oklevetati i optužiti za nerad i neprofesionalizam - sjetio da su mu stizali tamo neki mailovi od BBC-ja. No, tek nakon što je objavljen tekst u Novom listu s izjavom Johna Murphyja. I dalje će mu trebati hipnoza da se prisjeti što je točno sprječavalo Sanadera da odradi polusatni intervju BBC-ju, kad već svaka dva tjedna ima sat vremena za Hrvatski radio. Sada je na godišnjem pa "ne zna precizno" zašto je Sanader bio u gužvi.

Ana Benačić
Foto: Sandra Šimunović (Cropix)

Pročitajte više