U Libiji ubijen novinar Tim Hetherington, ove godine bio nominiran za Oscara za dokumentarac

TIM HETHERINGTON, svjetski poznati novinar i fotoreporter koji je za dokumentarac "Restrepo" o afganistanskom ratu ove godine bio nominiran za Oscara, ubijen je danas u libijskom gradu Misrati. CNN javlja da je teško ranjen još jedan novinar, ali njegov identitet još nije otkriven.

"Pogođen je projektilom pred jednom kućom gdje je bio s drugim izvjestiteljima", javili su iz agencije za koju je novinar radio.

Zadnji put se javio jučer, porukom na Twitteru.

"U opkoljenoj Misrati. Pod žestokom paljbom Gadafijevih snaga. Nema traga NATO-u", napisao je u poruci.

Hetherington je proveo osam godina u zapadnoj Africi, izvještavao je o društvenim i političkim pitanjima diljem svijeta, od kojih je najpoznatiji bio sukob u Liberiji.

Iako je bio strastveni fotoreporter, 2006. je uzeo pauzu od novinarskog posla i počeo raditi kao istražitelj UN-ovog Vijeća sigurnosti, u Odboru za sankcioniranje Liberije. Za fotografije u magazinu Vanity Fair, kojima je ovjekovječio život američkih vojnika u Afganistanu, 2007. je dobio prestižnu nagradu World Press Photo.

Prije ubojstva 41- godišnjeg Hetheringtona, zabilježeno je više od 80 napada na novinare od izbijanja nemira u Libiji. Najmanje 6 lokalnih novinara je nestalo nakon špekulacija da su ih Gadafijeve snage sigurnosti stavile u pritvor. Četiri novinara New York Timesa oteti su i pušteni prošlog mjeseca, nakon čega su javno objavili kako su ih Gadafijeve snage premlaćivale i zlostavljale.

Pročitajte više