U Lici pronađena tromblonska mina

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Tromblonska mina zaostala iz Domovinskog rata pronađena je u Lici te je uskladištena na sigurno do uništenja, a u drugom slučaju građanin je predao ručnu bombu i streljivo, izvijestila je policija koja je ponovno pozvala građane da joj predaju ilegalno oružje.

Minsko-eksplozivno sredstvo pronađeno je jučer kod Donjeg Vaganca, a službenici za protueksplozijsku zaštitu utvrdili su da se radi o trenutnoj tromblonskoj mini M-60, zaostaloj iz Domovinskog rata. Mina je uklonjena i na siguran način uskladištena do uništenja.

Policija je također izvijestila da joj je Brinjanin dragovoljno predao ručnu bombu M75 i 35 komada streljiva.

Upozorenje policije

Tim povodom policija je upozorila da na području Ličko-senjske županije još ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata, pa čak i iz II. svjetskog rata, što posebice može biti opasno u slučaju da ih pronađu djeca.

"Stoga je svijest o prisutnosti ovoga problema izrazito važna”, upozorila je policija, pozvavši građani koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksploziva sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Građane koji se žele riješiti svog naoružanja policija je pozvala da takva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi, jer na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi.

Pročitajte više