U ličkom selu Mogorić pronađene veće količine oružja i eksploziva

LIČKO-SENJSKA policija je u selu Mogorić pronašla veće količine oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, te je zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari kazneno i prekršajno prijavila tri osobe.

O zajedničkoj akciji ličko-senjske policije i Ravnateljstva policije, koja se u selu Mogorić provodila proteklih desetak dana, danas su u Gospiću na konferenciji za novinare izvijestili načelnik Policijske uprave ličko-senjske Željko Jurković i glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

U priopćenju MUP-a o tom slučaju, koje su podijelili novinarima, navodi se da je u neposrednoj blizini kuće 75-godišnjeg mještana Mogorića pronađeno 1.795 komada streljiva, 9,5 kilograma lijevanog trotila (eksploziv), pola kilograma plastičnog, te oko 300 grama privrednog eksploziva, kao i pripadajuća sredstva za njegovo aktiviranje. Protiv 75-godišnjaka podnesena je kaznena prijava gospićkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Pretragom obiteljske kuće 58-godišnjaka, također u Mogoriću, policija je pronašla pištolj i streljivo različitih kalibara, te ga prijavila Prekršajnom sudu u Gospiću.

U kući 46-godišnjaka je, pak, pronađeno 1.240 komada streljiva i bajuneta za poluatomatsku pušku, zbog čega je i on kazneno i prekršajno prijavljen.

Akcija u Mogoriću dio je sveobuhvatnih aktivnosti policije na otkrivanju mjesta na kojima bi se mogle nalaziti veće količine oružja i esploziva zaostalih iz Domovinskog rata, ali i nabavljenih iz drugih izvora.

Policija opetovano poziva građane da svoja saznanja o takvim mjestima dojave najbližoj policijskoj postaji ili na broj 92, te na taj način spriječe mogućnost ilegalnog posjedovanja i korištenja oružja i streljiva, a posebno da ono dospije u dječje ruke.

MUP je izvijestio da je u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ukupno pronađeno, predano ili oduzeto 4.743 komada različitog vatrenog oružja, što je, ističu, za 12 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani (4.250 komada).

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun danas je u Gospiću rekao i da je jučerašnja proslava 10. godišnjice Oluje u Kninu prošla u najboljem redu, "bez ikakvih većih ekscesa".

Pročitajte više