U lipnju najveći rast maloprodaje u zadnjih 10 godina

Foto: Hina

U HRVATSKOJ je u lipnju ove godine potrošnja realno porasla za 7,8 posto na godišnjoj razini, što je najveći rast u zadnjih deset godina, čime je nastavljen neprekinuti niz povećanja potrošnje koji traje već 33. mjesec, pokazuje druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

DZS je u srijedu potvrdio svoju prvu procjenu da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 9,4 posto, a realno 7,8 posto.

Potrošnja raste 33 mjeseca zaredom


U lipnju je tako nastavljen rekordan pozitivan trend, s obzirom da potrošnja u Hrvatskoj raste već 33 mjeseca zaredom, odnosno od rujna 2014. godine, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. Ujedno, godišnja realna stopa rasta maloprodaje iz lipnja najviša je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, ispred ožujka kada je iznosila 7,2 posto, koji je do lipnja bio najviši od kolovoza 2007. godine.

Rezultiralo je to i kumulativnim rastom potrošnje u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani nominalno za 7,3, a realno za pet posto.

Kalendarski prilagođeni podaci DZS-a pokazuju da je u lipnju u odnosu na isti lanjski mjesec, za najviših 12 posto realno rastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima. U trgovini na malo, osim trgovine mototnim vozilima i motociklima taj je promet porastao za 7,6 posto, a u maloprodaji, osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima te ostaloj trgovini rastao je po stopi od 7,1 posto. U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda istodobno je ostvaren godišnji rast prometa od 3,5 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama promet u plusu 21,4 posto

Nominalni indeksi prometa promatrani prema trgovačkim strukama pokazuju da je u lipnju najviše porastao promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, za 21,4 posto.

U ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica taj je promet povećan za 16,1 posto, prodaji računalne opreme, knjiga i novina itd. 12,1 posto, a rast bilježe i druge trgovačke struke.

Pročitajte više