U listopadu u Hrvatskoj 12,4 posto turista više

Foto: Pixsell/Grgo Jelavić
 
U HRVATSKIM komercijalnim smještajnim objektima u ovogodišnjem listopadu boravilo je 12,4 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, odnosno njih 850,3 tisuće, koji su ostvarili 2,5 milijuna noćenja ili 11 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
 
Porastima u listopadu najviše su pridonijeli strani turisti, kojih je došlo 15,4 posto više ili 707 tisuća, i koji su ostvarili 2,2 milijuna noćenja ili 13,3 posto više.
 
Domaćih je turista bilo 0,4 posto manje nego u lanjskom listopadu, a njihovih noćenja oko 3 posto manje.
 
Najviše turista u Dubrovniku i okolici
 
Podaci DZS-a pokazuju da je u listopadu najviše turista bilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 144 tisuće, koji su ostvarili gotovo 500 tisuća, dok su među stranim turistima u komercijalnim objektima najviše noćenja ostvarili Nijemci, potom Britanci, Austrijanci, Slovenci te turisti iz SAD-a i Francuske.
 
Prema vrstama komercijalnih smještajnih objekata najviše noćenja, 1,5 milijuna ili gotovo 70 posto od ukupnog mjesečnog broja u listopadu, zabilježili su hoteli, koji su time u plusu od 8 posto.
 
Dobar listopad pridonio je i još boljim pokazateljima dolazaka i noćenja u prvih deset mjeseci ove godine, tijekom kojih su komercijalni smještajni objekti zabilježili ukupno gotovo 17 milijuna dolazaka turista i gotovo 85 milijuna noćenja, što su porasti od 13 i 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
Domaćih je turista i njihovih noćenja pritom bilo 5 odnosno 3 posto više, dok je stranih turista bilo 14 posto više, a ostvarili su i 11 posto više noćenja u odnosu na lanjskih deset mjeseci.

Pročitajte više