U Mariupolj uplovio prvi brod nakon pada grada. Ukrajina: Rusi su došli u pljačku

Foto: EPA

PRVI put od pada Mariupolja u ruske ruke u luku tog grada uplovio je brod kako bi ukrcao metal i prevezao ga u Rusiju. Kijev je taj potez nazvao "pljačkom".

Glasnogovornik mariupoljske luke je za rusku prorežimsku agenciju Tass rekao da će u brod biti ukrcano 2700 tona metala, a nakon toga će u ponedjeljak otploviti 160 kilometara istočno do Rusije. Glasnogovornik nije rekao o kakvom se metalu radi i gdje je proizveden metal koji Rusi odvoze iz Mariupolja.

"Nakon žitarica kradu metal"

Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava, na aplikaciji Telegram napisala je da se radi o "ruskoj pljački".

"Nastavlja se pljačka u privremeno okupiranim dijelovima Ukrajine. Nakon pljačke ukrajinskih žitarica, okupatori su spali na odvoz metala iz Mariupolja", napisala je Denisova.

Jučer je, podsjetimo, najveći ukrajinski proizvođač čelika Metinvest objavio da je zabrinut da bi Rusija mogla koristiti nekoliko brodova preostalih u Mariupolju kako bi "krala i švercala metalurške proizvode" koji pripadaju Metinvestu. Pritom su optužili Rusiju za piratstvo.

Glasnogovornik kompanije danas je rekao da metal koji se nalazi u mariupoljskoj luci pripada Metinvestu.

Rusija je taj grad osvojila prošli tjedan kad se predalo više od 2,4 tisuća ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal. U četvrtak je Moskva objavila da je luka razminirana i otvorena za komercijalni promet. 

Pročitajte više