U MORH-u predstavljen "Katalog vojne proizvodnje"

DANAS je u MORH-u predstavljen prvi "Katalog vojne proizvodnje" koji prikazuje proizvodne mogućnosti Hrvatske u obrambenoj industriji.

Na 136 stranica, na engleskom jeziku, katalog predstavlja proizvodne mogućnosti 46 hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme po određenim kategorijama, a izdalo ga je Ministarstvo obrane.

Ministrica obrane Željka Antunović istaknula je da to nije obična promocija, već znači ambiciozna očekivanja Hrvatske u obrambenoj industriji koja se mogu ispuniti i dovesti do razvoja gospodarstva. MORH zajedno sa znanošću i industrijom može biti inicijator domaće proizvodnje u obrambenoj industriji i njenog prodora na tržišta Europe i svijeta, rekla je ministrica dodajući da domaće potrebe mogu osigurati sigurnost domaćoj proizvodnji, čime bi se dio izdvajanja za obranu vratio natrag u industriju. To ne znači da ćemo prestati uvoziti ono što hrvatska industrija ne može proizvesti, ali ćemo i nuditi svijetu, a da imamo što vidi se u katalogu, zaključila je Antunović.

Pomoćnik ministrice za materijalne resurse Arsen Bauk rekao je

da katalog osim prikazivanja proizvodnih mogućnosti u području naoružanja i vojne opreme prikazuje i dio civilnih programa koje nude domaći proizvođači. Bit će nam veliko zadovoljstvo da proizvođačima otvorimo put prema inozemnim tržištima, poručio je Bauk. Strani će partneri kroz katalog moći prepoznati potencijalne partnere u Hrvatskoj, naći razlog za ulaganje ili uključivanje u ostvarenje raznih programa, rekao je.

Katalog je tiskan uz pripreme za nastup na međunarodnoj izložbi naoružanja IDEX 2003., koja će se održati u Abu Dhabiju od 16. do 20. ožujka, a na kojoj će vladina agencija ALAN zastupati hrvatske proizvođače.

U ime proizvođača Nikola Velčić iz "Đure Đakovića" rekao je da je katalog kruna ukupnih nastojanja proizvođača vojne industrije od početka Domovinskog rata do danas i dodao da od simbolične proizvodnje Hrvatska danas može ponuditi asortiman vojne opreme najviše kakvoće.

(Hina) bma sšh

Pročitajte više