Kod Floride pronađen dio svemirske letjelice iz 1986. Svi putnici u njoj su poginuli

Foto: Profimedia

VELIKI dio uništene svemirske letjelice Challenger pronađen je zakopan u pijesku na dnu Atlantika, više od tri desetljeća nakon tragedije u kojoj su poginuli prva američka učiteljica koja je letjela u svemir te još šest astronauta.

Radi se o jednom od najvećih dijelova Challengera ikada pronađenih nakon nesreće, rekao je Michael Ciannilli, NASA-in menadžer zadužen za ostatke izgubljenih letjelica Challenger i Columbia.

Dio letjelice prvi su primijetili ronioci ekipe koja je snimala podvodni dokumentarac. Tražili su olupinu aviona iz Drugog svjetskog rata. NASA je nedavno potvrdila da se radi o nestaloj svemirskoj letjelici koja se raspala nedugo nakon polijetanja 28. siječnja 1986. Svih sedmero astronauta je poginulo, uključujući prvu učiteljicu koja je krenula u svemir, Christu McAuliffe, piše LA Times.

Pronađeni dio letjelice veći je od 4 metra, a zbog četvrtastih termalnih pločica, smatra se da riječ o dijelu iz unutrašnjosti letjelice. Fragment će ostati na dnu oceana nedaleko od obale Floride u blizini Cape Canaverala dok NASA ne odluči što će dalje s njime.

Pročitajte više