U moru kod Rovinja pronađene dvije odrasle periske: "U odličnom su stanju"

Screenshot: HRT

UZ DVIJE malene periske koje su pronađene na kolektorima, u moru kod Rovinja pronađene su i dvije odrasle plemenite periske. Endemska je to vrsta od velike važnosti za morski ekosustav. Posljednjih nekoliko godina novootkriven parazit i bakterije proširili su se Sredozemljem i doveli ovog školjkaša do najtežih razdoblja u povijesti.

Dr. sc. Andrej Jaklin iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju kaže da su u odličnom stanju, narasle su negdje između 3-4 cm od prošle godine i reagiraju normalno kao što treba živa periska reagirati, piše HRT.

Periske su na rubu izumiranja

Uz njih, na kolektorima koji su postavljeni u blizini pronađene su i dvije malene periske koje se čuvaju u pulskom Aquariumu. Po riječima Aleksandre Bel Dajaković, voditeljice stručnog odjela Aquariuma Pula, one su u strogo kontroliranima uvjetima, gdje u stvarnosti je svaki parametar kontroliran i svakodnevno skrbe za njih i promatraju kako napreduju.

Ovaj plemeniti školjkaš može narasti do jednog i pol metra, težiti preko 3 kilograma i živjeti do 50 godina, a od velike je važnosti za morski ekosustav.

"Najveći je to sredozemni školjkaš koji dnevno filtrira velike količine vode i time doprinosi pročišćivanju vode, eliminira suvišne organske tvari iz vode", kaže dr. sc. Andrej Jaklin.

Plemenitu perisku u posljednje 4 godine pogodila je pošast patogena koja ju je dovela gotovo do izumiranja.

"Nakon ovog pomora periska je došla na milimetar do istrebljenja, do nestajanja iz Sredozemlja, iz cijelog Jadrana i svaka živa jedinka je važna za očuvanje ove vrste", dodaje Jaklin.

Opasnosti od sidra i znatiželjnih turista

Uz pretragu podmorja i pronalazak živih jedinki za očuvanje ove vrste pokrenute su i razne akcije zaštite. Postavljaju se zaštitni kavezi ako je u blizini sidra ili postoji ugroza od hobotnice.

"Najveća prijetnja su u stvarnosti te brodice jer tamo su znatiželjni turisti koji ne znaju što je to i onda idu malo prčkati, edukacija bi trebala biti na prvom mjestu", ističe Aleksandra Bel Dajaković.

Raznim edukacijama može se osvijestiti javnost kako bi se očuvao svijet plemenite periske - najvećeg školjkaša u Sredozemlju.

Pročitajte više