U moru kod Svetog Petra izgorio i potonuo brod. S njega spašeno sedam Nijemaca

Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta. Ilustracija: Maja Prgomet/PIXSELL

MINISTARSTVO mora, prometa i infrastrukture objavilo je detalje o sinoćnjem požaru koji je izbio na brodu kod Svetog Petra na Moru između Zadra i Biograda na Moru. Djelatnici komercijalne tvrtke za spašavanje uputili su u 20:32 dojavu o požaru na motornoj brodici Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka). 

Navedena informacija je odmah proslijeđena Lučkoj kapetaniji Zadar, čiji službenici su preuzeli komunikaciju s dojaviteljem i angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Vatrogasci su na intervenciju isplovili vatrogasnim brodicama iz Zadra i Biograda na Moru.

Na brodici su se nalazili Nijemci

O događaju je obaviještena Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar, čiji su službenici također izišli na teren s jednim policijskim brodom. Službenici zadarske Kapetanije u telefonskoj komunikaciji s dojaviteljem te voditeljem opožarene motorne brodice davali su upute o žurnom postupanju s ciljem spašavanja posade i plovila.

Službeni Lučke kapetanije su dolaskom na mjesto nesreće zatekli motornu brodicu KENOSTAR, duljine 14.22 metara, njemačke zastave u požaru, djelomično potopljenu. Sedam osoba s goruće brodice, uključujući voditelja, ujedno vlasnika brodice državljani su Savezne Republike Njemačke. 

Brodica u potpunosti potonula

Oni su nedugo nakon izbijanja požara evakuirani na obližnju komercijalnu brodicu za spašavanje te brodski tender, a potom su prekrcani na spasilački brod zadarske Kapetanije i prevezeni u mjesnu marinu u Sukošanu.

Unatoč uloženim naporima vatrogasaca, motorna brodica je u 23:15 u potpunosti potonula na dubinu od 12 metara. Na mjestu potonuća nije uočeno onečišćenje mora. Lučka kapetanija Zadar vlasniku potonule brodice izdala je nalog za komercijalno vađenje i tegalj podrtine u što kraćem roku, a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavljen je u suradnji s policijskim službenicima.

Pročitajte više