U Muzeju Mimara bit će postavljena izložba "7000 godina perzijske umjetnosti"

Tradicionalno dobra suradnja između Republike Hrvatske i Irana omogućila je postavljanje izložbe "7000 godina perzijske umjetnosti" u Zagrebu, izjavio je danas u Muzeju Mimara na konferenciji za novinare, najavljujući njezino otvaranje, hrvatski ministar kulture Božo Biškupić.

Eksponati iz fundusa Iranskoga nacionalnog muzeja u Teheranu bit će nakon izložbe u Kunsthistorische Museumu u Beču i nekoliko europskih gradova postavljeni 29. rujna u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Takve izložbe nisu jeftine, rekao je Biškupić i dodao kako je iranska strana oslobodila Hrvatsku plaćanja 200 tisuća eura za osiguranje eksponata.

Izložba je jedinstvena i jedna je od najvrijednijih, istaknuo je iranski veleposlanik u Hrvatskoj Jafar Shamsian i dodao kako je njegova vlada zbog zakonskih ograničenja posebnim aktom dopustila postavljanje izložbe u Hrvatskoj.

O izložbi je govorio ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić, napomenuvši kako se Iran nalazi na razmeđu Istoka i Zapada pa je to utjecalo i na njegovu kulturu.

"Eksponati izložbe pokrivaju razdoblja kasnoga neolita, eneolitika, brončanoga i željeznog doba, vrijeme Međana, Ahemenida, Seleukida, Parta i Sasanida", dodao je.

"Iran je među rijetkim zemljama koja nikad nije izgubila svoj kulturni identitet", izjavio je Hossein Hashemi, voditelj Iranskoga kulturnog centra u Zagrebu i dodao kako će se taj kontinuitet moći vidjeti na izložbi.

Izložba "7000 godina perzijske umjetnosti" bit će otvorena u Muzeju Mimara od 29. rujna do 31. siječnja 2005.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više