U najvećem predizbornom istraživanju Mesić dobio više od 50% glasova

PREMA najvećem predizbornom istraživanju u Hrvatskoj, provedenom na 5000 građana, aktualni predsjednik Stjepan Mesić do pobjede bi došao već nakon prvog kruga izbora. Naime,  u posljednjem istraživanju uoči izbora Mesić je osvojio 50.1% glasova, dok je Jadranka Kosor osvojila 20.5% glasova.

Najveće iznenađenje istraživanja je Boris Mikšić koji je dobio čak 11.3% glasova, a u Zagrebu je drugoplasirani kandidat, odmah poslije Stjepana Mesića.

Istraživanje su u 20 županija i Gradu Zagrebu proveli Jutarnji list i RTL televizija uz pomoć agencije Mediana Fides.

Anketari Mediane Fides 27. i 28. prosinca s pravim su se glasačkim listićama, koje je odobrilo Državno izborno povjerenstvo u svrhu istraživanja, uputili prema domovima građana, tako da nije bilo neodlučnih birača.

Svih 5000 odlučilo se za jednog kandidata, a istraživači agencije uvjereni su kako će pobjednik biti poznat nakon prvog kruga. Naime, sociolozi agencije upozoravaju kako se birači marginalnih kandidata u posljednjem trenutku okreću favoritu izbora, što bi Mesiću donijelo još više glasova.

Istraživači smatraju kako bi bilo kakav drugi rezultat, osim pobjede Mesića, pa makar i u drugom krugu, bilo veliko iznenađenje, jer je Mesić jedini kandidat koji u posljednjih nekoliko istraživanja dobiva između 48 i 51% glasova.

Zanimljivo je da je za Stjepana Mesića glasalo čak 53% anketiranih žena, a najslabije kod slabijeg spola prolaze Ćiro Blažević i Ljubo Ćesić Rojs.

Jadranka Kosor koja je dobila 20.1% glasova, povećala je svoje izglede na izborima. U početku je Jadranka Kosor dobivala svega 13% glasova, no s obzirom na jaku reklamnu kampanju nije čudo da se broj njenih birača povećao. No, unatoč tome, HDZ-ova kandidatkinja je više glasova od Stjepana Mesića dobila samo u dvije županije, u Ličko-senjskoj (Kosor – 31.9%, Mesić – 25%), te u Šibensko-kninskoj (Kosor - 39.8%, Mesić 37.5%).

Veliko iznenađenje, prema istraživanju, mogao bi biti Boris Mikšić koji je dobio 11.3% glasova. Začuđujuće je što je Mikšić dobio više glasova od Letice ili Adlešić koji nisu dobili ni 5% glasova.

Još je zanimljiviji rezultat autsajdera Mikšića u Zagrebačkoj županiji, gdje je dobio čak 18.8% glasova, što je više od Jadranke Kosor, te u Gradu Zagrebu gdje je također dobio više glasova od HDZ-ove kandidatkinje.

Slaven Letica dobio je tek 4.8% glasova, Đurđa Adlešić 3.5% glasova, s tim da je gradonačelnica Bjelovara najviše glasova prikupila u svojoj, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ljubo Ćesić Rojs dobio je začuđujućih 2.9% glasova, a Ćiro Blažević 2.3%. 1.3% glasača svoju je povjerenje dalo Iviću Pašaliću. Za Antu Kovačevića glasao bi 1.1% birača, a za Rajha 1%. Ispod 1% ostali su Mladen Kešer (0.7%), Doris Košta (0.4%), te Tomislav Petrak (0.2%).

Spomenimo još izjavu šefa Županijskog HDZ-a na konferenciji u Dubrovniku. Naime, Frano Matušić ustvrdio je da ankete koje se pojavljuju u medijima nisu istinite, jer po istraživanjima koje je naručio HDZ Jadranka Kosor prelazi 30%, te bi mogla pobijediti Mesića već u prvom krugu.

Pročitajte više