U napadima diljem Iraka poginulo osam, ozlijeđene 33 osobe

Irački pobunjenici i u četvrtak su nastavili s nizom napada diljem zemlje, pri čemu je poginulo najmanje osam osoba, a ozlijeđeno ih je 33, izvijestili su policija i očevici.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova zadužen za obavještajne službe general Mohsen Abed al-Sadah ubijen je ispred njegova doma u Duri u jugozapadnom dijelu Bagdada, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Trojica naoružanih muškaraca ubila su dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova koji je radio u odjelu za izdavanje putovnica, pukovnika Alu Khalila Ibrahima, a u Tikritu su od posljedica eksplozije automobila bombe čiji je cilj bilo sjedište policije, ozlijeđena četiri civila i pet pripadnika Nacionalne garde.

Na cesti u blizini Samarre u eksploziji bombe podmetnute na cesti poginula su dvojica policajaca, a ozlijeđeno ih je pet. U mjestu Musayyib, 50-ak kilometara južno do Bagdada pobunjenici su granatirali jednu mehaničarsku radionicu pri čemu su poginule četiri osobe, a 19 ih je ozlijeđeno.

Na iračke političare čini se pojačani pritisak kako bi prekinuli međusobne prepirke koje su počele nakon parlamentarnih izbora 30. siječnja. Washington ih poziva da što prije osnuju novu vladu koja će se uistinu uhvatiti u koštac s pobunjenicima, prema mišljenju promatrača jednakon snažnima kao i prije godinu dana.

Irački premijer Ibrahim al Jaafari u srijedu je novinarima rekao kako je popis s imenima članova kabineta poslao tročlanom predsjedničkom vijeću od kojega očekuje da ga odobri te je kazao kako očekuje da će o njemu u četvrtak glasovati Nacionalna skupština.

Svrgnuti irački diktator Sadam Husein koji u zatvoru čeka suđenje zbog zločina protiv čovječnosti, danas navršava 68 godina.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više