U napadu ISIL-a na iračko selo poginulo 13 ljudi

Ilustracija: EPA

U NAPADU militanata Islamske države na selo na sjeveru Iraka smrtno je stradalo troje seljana i deset kurdskih vojnika, rekli su dužnosnici autonomne kurdske regije u Iraku.

Napad se dogodio danas u regiji Mahmur, leglu aktivista Islamske države u kojem se redovito događaju napadi protiv kurdskih i iračkih snaga, a često i civila.

Regionalni premijer želi spriječiti napade ISIL-a

Mahmur je planinsko područje koje se nalazi oko 70 kilometara jugoistočno od Mosula i 60 kilometara jugozapadno od kurdskog glavnog grada Erbila. Premijer regije Kurdistan Masrour Barzani pozvao je na veću sigurnosnu suradnju između iračkih Kurda i iračkih sigurnosnih snaga u zaustavljanju pobunjeničkih aktivnosti Islamske države.

Irački dužnosnici i analitičari dugo su za izvođenje smrtonosnih napada Islamske države krivili manjak suradnje duž teritorija koji prisvajaju i Bagdad i Erbil. Islamska država kontrolirala je otprilike trećinu Iraka između 2014. i 2017. godine, uključujući i regiju Mahmur, no i velike gradove poput Mosula.

Labava koalicija snaga predvođenih SAD-om, iračke i kurdske vojske te šijitske milicije koju je podupirao Iran porazila je ekstremističku grupu sunitskih muslimana 2017. godine, no njezini članovi i dalje lutaju područjima sjevernog Iraka i sjeveroistočne Sirije. Zapadni vojni dužnosnici kažu da se barem 10.000 boraca Islamske države i dalje nalazi u Iraku i Siriji.

ISIL još nije preuzeo odgovornost za napad

U priopćenju pešmergi, vojnih snaga kurdske regije, rečeno je da su militanti Islamske države napali selo jutros u ranim satima usmrtivši troje ljudi. Rečeno je da su pešmerge reagirali, što je rezultiralo sukobom u kojem je stradalo najmanje deset njihovih vojnika.

Kurdski sigurnosni i zdravstveni dužnosnici rekli su da je ukupno smrtno stradalo deset pešmergi i troje seljana. Islamska država nije još preuzela odgovornost za napad. Skupina redovito poduzima napade protiv sigurnosnih snaga i civila na tom području.

Pročitajte više