U nastavku suđenja još 11 optuženih za ratni zločin na Ovčari

U BEOGRADU, u nastavku suđenja u utorak optuženima za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara, pred Specijalnim vijećem Okružnog suda za ratne zločine, saslušani optuženici izjavili su da nisu krivi, a optužnici protiv šestorice prvotno optuženih pripojene su još dvije optužnice protiv 11 osoba, pripadnika paravojne postrojbe "Leva supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

Optuženi su zapovjednik te postrojbe Milan Lančužanin, njegov zamjenik Marko Ljuboja, te pripadnici Predrag Milojević, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, Milan Bulić te Predrag Dragović.

U međuvremenu, dvanaesta osoba optužena za isti ratni zločin, ubojstvo najmanje 192 hrvatska ratna zarobljenika, dobila je status svjedoka-suradnika, te se sad na optuženičkoj klupi nalazi ukupno 17 optuženih. Uz novih 11 optuženika, ranije su optuženi bivši zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara i njegov zamjenik Miroljub Vujović i Stanko Vujanović, te pripadnici TO Jovica Perić, Ivan Anastasijević (ranije Ivan Husnik), Predrag Madžarac i Milan Vojnović. Sedmi optuženi, Mirko Vojnović, umro je neposredno prije početka suđenja u ožujku, zbog ozljeda zadobivenih pri pokušaju samoubojstva.

Optuženi Milan Lančužanin i Marko Ljuboja u utorak su, iznoseći svoju obranu, izjavili da nisu krivi i da je istina "jedino da su bili na Ovčari, a sve ostalo je laž". Na Ovčari su bili kratko, 20. studenoga 1991. godine, zajedno sa suoptuženima Predragom Milojevićem i Predragom Dragoićem, te još "jednom osobom" koju Lančužanin nije želio imenovati "jer živi u Hrvatskoj".

Kako su obojica svjedočili, ušli su u hangar u kojem su bili zarobljenici, Lančužanin je izdvojio četvero-petero ljudi "da spasi nekoga tko nema neki udio u tom ratu na drugoj strani", ali je potom stigla naredba da napuste hangar, te je počelo "ukrcavanje" zarobljenika u prikolicu od traktora. Lančužanin se ne sjeća po čijem naređenju su sva petorica krenula automobilom za traktorom, sve dok on nije skrenuo s asfaltnog puta, kad se njihov automobil zaglibio u blatu, te su se okrenuli i vratili nazad u Vukovar, tek kratko zastavši na Ovčari, ne želeći u "tome sudjelovati". Lančužanin je izjavio da nitko od njih nije sudjelovao u zločinu, za koji je čuo istoga ili idućega dana.

Obojica su, inače, potvrdili da su optuženi Vujović i Vujanović bili u Teritorijalnoj obrani, što su oni poricali iznoseći ranije svoju obranu. Potvrdili su također da su i Teritorijalnoj obrani i paravojnoj postrojbi nadređeni bili oficiri JNA, među kojima i haški optuženik Miroslav Radić.

Suđenje se nastavlja u srijedu, a način obrane optuženika, po riječima njihovih odvjetnika, ovisi o iskazu osobe koja je postala svjedok-suradnik.

Pročitajte više