U nedjelju izbori u Rumunjskoj

DESETLJEĆIMA jedna od najnerazvijenijih i najsiromašnijih europskih zemalja, Rumunjska u nedjelju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima bira vodstvo koje bi je 2007. godine trebalo uvesti u Europsku uniju.

Na petim općim izborima od pada komunizma prije 15 godina, pravo glasa ima oko 18 milijuna Rumunja. Birališta se otvaraju u sedam ujutro po lokalnom vremenu, zatvaraju se u 21 sat. Prvi rezultati bit će poznati čim se zatvore birališta, a konačni najranije u ponedjeljak ujutro.

Ankete pokazuju da će koalicijska vlada pod vodstvom socijaldemokrata zadržati vlast nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora. Vlada je Rumunjsku, zemlju u kojoj sve vodeće stranke podupiru članstvo u Europskoj uniji, povela prema Europi i ulazak očekuje u 2007. godini.

Koalicija premijera Adriana Nastasea mogla bi dobiti 39 posto glasova, pokazuje anketa koju je 25. studenoga provela bukureštanska agencija IRSOP.

U slučaju socijaldemokratske pobjede, sadašnji će ministar vanjskih poslova Mircea Geoana na mjestu premijera zamijeniti Nastasea, koji se kandidira za predsjednika zemlje.

Glavni oporbeni savez desnoga centra Pravda i istina (DA), u kojem su Nacionalna liberalna stranka i Demokratska stranka, dobio bi, prema istraživanju, 33 posto glasova.

Porezi su glavno sporno pitanje. Bukureštanski gradonačelnik Traian Basescu (53) koji predvodi oporbeni savez, najavljuje jedinstvenu poreznu stopu od 16 posto za pojedince i tvrtke. Nastaseova koalicija obećava da će dogodine smanjiti porez na dobit s 25 na 19 posto, a najviši porezni razred u porezu na dohodak smanjiti s 40 na 38 posto.

Prema rezultatima ankete IRSOP-a, čini se da porezi neće biti dovoljni da oporbeni savez pobijedi vladajuću koaliciju.

Ne osvoji li vladajuća koalicija više od pola od ukupno 469 mjesta u parlamentu, morat će se osloniti na stranku mađarske manjine, Mađarsku demokratsku uniju (HDU), kao i u posljednje četiri godine. HDU očekuje oko pet posto glasova.

Anketa predviđa da će nacionalistička Stranka velike Rumunjske dobiti 13 posto glasova.

Posljednih je dana inače blaga kampanja zadobila ružne tonove nakon objave dokumenta o pritiscima vladajućih na pravosuđe i medije, a što je u nekoliko navrata kritizirala Europska unija.

No kako je za agenciju France presse rekao neimenovani zapadni diplomat u Bukureštu, "EU ne favorizira nijednu stranku ni kandidata i surađivat će bez problema s pobjednikom izbora", osim "naravno, krajnje desnice".

Analitičari iz Rumunjskog akademskog društva (SAR) upozoravaju ipak da bi unatoč tomu što je "pristup Uniji 2007., praktički osiguran", ponovna pobjeda socijaldemokrata donijela povratak "na kolebljive reforme, tipa perestrojke, što je bila specijalnost režima Iona Iliescua od 1992. do 1996."

"Rumunjska bi u tom slučaju ostala crna rupa unutar proširene Europe, zemlja razorena korupcijom", ističe SAR, svjestan da od korupcije nije imuna ni oporba (DA), koju vodi bukureštanski gradonačelnik Basescu, ali drži da je DA "skloniji ubrzati reforme i borbu protiv korupcije, te depolitizirati pravosuđe."

Ukupno se 12 kandidata natječe na predsjedničkim izborima, a pravi će se dvoboj voditi između Nastasea i Basescua. Njima prognoze daju 42, odnosno 32 posto glasova i upravo njih dvojica trebala bi odmjeriti snage u drugome krugu 12. prosinca.

Kako mu je ustavom onemogućeno ponovno natjecanje, sadašnji predsjednik Ion Iliescu neće se povući već se natječe na listi zastupnika za Senat ne bi li njegova karizma pomogla socijaldemokratima da pobijede na izborima.

Osim čelnika krajnje desnice Corneliua Vadima Tudora koji bi mogao dobiti 13 posto glasova, natječe se i Bela Marko, čelnik stranke Mađara kojih je 1,6 milijuna u Rumunjskoj.

Drugi kandidati, prognozira se, neće prikupiti više od 2 posto glasova. Jedan od kandidata je i Gigi Becali, vlasnik nogometnog kluba Steaua Bucarest, sin pastira, a danas bogataš tvrdi da mu je "Bog rekao neka krene u politiku".

"Nogomet je lijep, no politika je bolja, jer je to za dobrobit zemlje", tvrdi on, a "božjim glasnikom" proglasio se još jedan kandidat, Aurel Radulescu, pravoslavni svećenik u zemlji s 87 posto pravoslavaca.

Pročitajte više