U nemirima u Kirgistanu poginulo 26 ljudi, 450 ozlijeđenih

U ETNIČKIM nemirima na jugu Kirgistana poginulo je najmanje 26 osoba. Prema službenim informacijama, u neredima je ozlijeđeno najmanje 450 ljudi. U Ošu i okolici je proglašeno izvanredno stanje.

Svjedoci su kazali da se na ulicama grada, gdje su u četvrtak navečer skupine mladića počele razbijati izloge i paliti vozila, čula i pucnjava. Još uvijek nije poznat razlog nemira iako je na tom području situacija napeta nakon što je s vlasti u krvavom ustanku maknut predsjednik Kurmanbek Bakijev.

Sukobi, koji imaju etnički prizvuk, izbili su između većinske krigijske i manjinske uzbečke zajednice, a iznenadili su i vlasti svojom jačinom. Prijelazna vlada imat će pri zaustavljanju nemira i mijenjanju ustava krajem lipnja ključni ispit prije nego što u listopadu provede nove parlamentarne izbore.

Kaotično stanje

Vlada je na ulice poslala vojsku s oklopnim vozilima i helikopterima. Vojnici su diljem Oša postavili kontrolne točke, ali zasad ne uspijevaju zaustaviti nasilje. Svjedoci pričaju kako prema Ošu maršira oko 1.000 mladih i naoružanih Kirgiza, a Uzbeci režu drveće i blokiraju ceste. Ljudi se iz sela pridružuju borbama.

Vojska je proglasila policijski sat koji će trajati do 20. lipnja. Veći dio ozlijeđenih prima medicinsku pomoć zbog uboda noževima i rana od metaka. Predsjednica Roza Otunbajeva apelirala je na žene da svojim supruzima i članovima obitelji kažu da prestanu s nasiljem.

Na sastanku u susjednom Uzbekistanu ruski i kineski predsjednici Dmitrij Medvjedev i Hu Jintao izrazili su zabrinutost zbog situacije. Obojica su obećala podržati kirgistanske vlasti u uvođenju reda.

Vjeruje se da je bivši predsjednik Bakijev u egzilu u Rusiji, a prijelazna vlada ga optužuje za organiziranje i financiranje nemira.

Pročitajte više