U neredima u Sjevernoj Irskoj ubijena novinarka

Screenshot: BBC/YouTube TEDx Talks

NOVINARKA Lyra McKee ubijena je u četvrtak navečer hicem iz vatrenog oružja u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj, a policija događaj tretira kao "teroristički incident", javlja BBC.

Za ubojstvo 29-godišnje novinarke osumnjičeni su republikanci. Do nereda je došlo nakon policijskih pretresa na području naselja Creggan u Londonderryju.

Pomoćnik načelnika policije Mark Hamilton izjavio je kako policija "tretira pucnjavu kao teroristički incident" i da je pokrenuta istraga o ubojstvu.

Preminula u bolnici

"Novinarka je smjesta policijskim vozilom prebačena u bolnicu, ali je nažalost tamo preminula. Pokrenuli smo istragu o ubojstvu", kazao je Hamilton.

"Vjerujemo da se radi o terorističkom činu, vjerujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procjena u ovom trenutku da iza ovoga najvjerojatnije stoji nova Irska republikanska armija (IRA) i u tom će smjeru ići naša istraga", dodao je.

Po njegovima riječima, policija je pretraživala to područje u četvrtak navečer nakon što je došlo do narušavanja javnog reda i mira, pri čemu je na policiju bačeno oko 40 benzinskih bombi, a dva su automobila zapaljena.

Neredi u Derryju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskršnji ustanak.

"Bilo je djece na ulici"

Izvjestitelj koji je bio na mjestu događaja rekao je da je naoružani počinitelj "došao iza ugla i neselektivno pucao na policijska vozila".

Potpredsjednica Sinn Feina, irskog nacionalnog pokreta i ljevičarske republikanske stranke, Michelle O'Neill izjavila je da je "šokirana i ožalošćena zbog tragičnih vijesti".

"U potpunosti osuđujem odgovorne za ubojstvo mlade žene. Ubojstvo je tragedija za njezinu obitelj, ali i napad na sve ljude u zajednici, napad na naš mirovni proces i napad na Sporazum od Velikog petka", rekla je.

"Tijekom nereda iz kuća su izašle obitelji kako bi vidjele što se događa. Bilo je mladih ljudi, bilo je djece na ulici, bilo je tinejdžera, a naoružani napadač je samo pucao po ulici", dodala je O'Neill.

Pročitajte više