U Neretvu iscurilo ulje - prijete ekološke posljedice

U RIJEKU Dobrnju, pritoku Neretve, večeras je kod Jablanice pod još nerazjašnjenim okolnostima iz rezervoara energetskog bloka iscurila veća količina rashladnog ulja koje služi za rashlađivanje postrojenja transformatora Hidroelektrane Jablanica, potvrdio je MUP Hercegovačko neretvanske županije.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko neretvanske županije Srećko Bošnjak rekao je za Hinu kako je bio na mjestu incidenta nakon dojave o curenju ulja uskladištenog u ovom energetskom bloku blizu Jablanice, 40-ak kilometara sjeverozapadno od Mostara. Očevid su obavili pripadnici Policijske uprave iz Konjica, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije te javni tužitelj.

Bošnjak je objasnio da je bilo uskladišteno 18 tona rashladnoga ulja, ali se vjeruje kako nije iscurila sva količina u Dobrnju koja se ulijeva u Neretvu.

"Policija je nakon dojave o isticanju uskladištenog ulja pronašla otvoren ispusni ventil na energetskom bloku u kojem je bilo smješteno ovo rashladno ulje" kazao je Bošnjak. Po njegovim riječima ovo ispuštanje ulja "moglo bi izazvati ekološke posljedice", jer se neka naselja , primjerice na području općine Čitluk, koriste vodom iz Neretve.

"Žurno smo izvijestili nadležne institucije Hercegovačko neretvanske županije i Federacije BiH o ovom slučaju kako bi se poduzele mjere na sprečavanju ekoloških posljedica" dodao je Bošnjak.

Do ranih noćnih sati mrlja na Neretvi se proširila do granice Mostara i jablaničke općine, rekao je Bošnjak.

Pročitajte više