U Njemačkoj broj nezaposlenih prvi put ove godine ispod pet milijuna

Broj nezaposlenih u Njemačkoj pao je prvi put u ovoj godini ispod granice od pet milijuna te on za travanj iznosi 4. 968. 000, priopćio je u četvrtak Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu. L

Novih 208.000 radnih mjesta treba povezivati sa sezonskim oživljavanjem tržišta rada koje je ove godine zbog relativno hladnog ožujka nastupilo tek u travnju, priopćeno je iz Nuernberga. Unatoč tomu, broj nezaposlenih je još uvijek za preko pola milijuna viši nego u istom razdoblju prošle godine.

Stopa nezaposlenosti u travnju je za cjelokupno područje Njemačke iznosila 12 posto, s time da je stopa nezaposlenosti na istoku zemlje s 19,7 posto osjetno viša nego na zapadu, gdje ona iznosi 9,9 posto.

Ministar gospodarstva i zapošljavanja Wolfgang Clement (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) ocijenio je da je pad nezaposlenosti rezultat uspješnog djelovanja gospodarskih reformi socijaldemokratsko-zelene vlade Gerharda Schroedera.

"Tržište rada se nalazi na putu oporavka", zaključio je Clement.

Povjerenik oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU za pitanje politike zapošljavanja Karl Josef Lauman naprotiv smatra da vlada lažnim statističkim potezima skriva pravi broj nezaposlenih. On smatra da "još najmanje" 200.000 nezaposlenih nije uvršteno u statistike nego se nalazi "skriveno" iza različitih programa za oživljavanje tržišta rada poput doškolovanja.

Početkom godine je, nakon stupanja novog stupnja reformi tržišta rada te zbog uvrštavanja većeg broja primatelja socijalne potpore među nezaposlene, statistički broj nezaposlenosti naglo porastao te je prvi put u povijesti Savezne Republike Njemačke prešao granicu od 5 milijuna.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više