U Njemačkoj i dalje cvate trgovina kokainom

Foto: Hina/dpa

NJEMAČKA policija i carinski službenici zaplijenili su nekoliko tona kokaina u 2018., prema službenim procjenama, ali je zaplijenjena količina manja od prošlogodišnjeg rekorda.

Njemačka savezna kriminalistička policija (BKA) zaplijenila je ukupno 8,1 tonu kokaina u 2017., dok su samo carinici zaplijenili 7 tona.

Broj velikih racija ostaje velik u 2018., rekao je Stephan Meyns, glasnogovornik ureda za carinske istrage grada Hamburga. Međutim, kada se dodaju poznate količine droge zaplijenjene ove godine, broj ostaje manji nego u 2017.

Policija je također bila uspješna u borbi protiv trgovine drogom: početkom studenog, hamburški su istražitelji uhitili 5 muškaraca koji su iskrcavali 1,1 tonu kokaina iz kamiona.

Ostaje nejasno je li nadmašen rekord iz 2017.

Procjenjuje se da 30 tona kokaina godišnje uđe u Njemačku

Usprkos svim aktivnostima, policija uspijeva otkriti samo mali dio ukupne količine droge koja se ilegalno unosi u Njemačku, rekao je Meyns, dodavši da je nemoguće znati o kojem je točno udjelu riječ.

"Ne može se reći pouzdano", rekao je.

Prema optimističnoj procjeni o zapljeni 25 posto uvezene droge, ukupno se 30 tona kokaina prokrijumčari iz Južne Amerike u Njemačke svake godine, ustvrdio je Meyns.

Većina droge ulazi u Njemačku kroz luke Hamburg i Bremerhaven.

Pročitajte više