U Njemačkoj minuta razgovora s europskim zemljama 0,90 kn, u Hrvatskoj 2,25 kn

UDRUGA Juris protecta zatražila je od Vlade RH, nadležnog Ministarstva i agencija da poduzmu sve mjere kako bi u Hrvatskoj "zaživjela slobodna utakmica različitih operatera u fiksnoj telefoniji, što će dovesti do uspostave cijena koje su uobičajene u drugim civiliziranim zemljama".

Ta druge u današnjem priopćenju ističe da "osuđuje zlouporabu monopola Hrvatskog telekoma (HT) u fiksnoj telefoniji u Hrvatskoj".

Također navodi kako trenutačna cijena razgovora za zemlje Europske unije, SAD-a i Kanade u fiksnoj telefoniji u Njemačkoj iznosi 0,90 kuna po minuti. U Švicarskoj je cijena 0,60 kuna po minuti, dok Hrvatski telekom obračunava 2,25 kuna po minuti za većinu europskih zemalja i 3,50 kupa po minuti za SAD i Kanadu.

Iz toga proizlazi da je cijena međunarodnih razgovora u Hrvatskoj za 3 do 6 puta veća nego u Njemačkoj odnosno Švicarskoj i ostalim civiliziranim zemljama, zaključuje Juris protekta - udruga za unaprjeđenje pravosuđa u Hrvatskoj.

Udruga zaključuje kako je riječ o "zloupotrebi monopola" te da visoke cijene za međunarodne telefonske razgovore onemogućavaju gospodarski razvoj zemlje i znatno povećavaju troškove života.

Udruga Juris protecta u priopćenju također navodi da je i bivša i sadašnja Vlada omogućile HT-u da godinama koristi monopol u fiksnoj telefoniji i time ugrozi standard građana i gospodarski razvoj Republike Hrvatske.

Udruga je pozvala pravne i fizičke osobe u Hrvatskoj da podupru njihove zahtjeve u borbi protiv interesnih lobija i zlouporabi monopola u različitim sferama života u Hrvatskoj.

Pročitajte više