KORONAVIRUS U SVIJETU

U Njemačkoj se održavaju prosvjedi ispred klaonice iz koje se proširio koronavirus

Foto: EPA

PROSVJEDNICI su blokirali prilaz mesnom pogonu Tönnies u mjestu Rheda-Wiedenbrück koji se posljednjih tjedana nalazi na udaru kritika zbog nehumanih uvjeta u kojima rade radnici s istoka Europe, što je pogodovalo izbijanju koronavirusa u toj regiji.

"Zatvorite industriju životinja" i "Prekinite s izrabljivanjem ljudi, životinja i prirode", stajalo je na transparentu koji su istaknuli aktivisti, popevši se na krov tvornice. U isto vrijeme je ispred zgrade prosvjedovalo stotinjak osoba.

Na prosvjede je pozvao savez "Zajednički protiv industrije životinja" koji je u jednom priopćenju zatražio trajno zatvaranje najveće europske klaonice i pogona za preradu mesa.

Ovaj pogon je zatvoren već nekoliko tjedana nakon što je ovdje nastalo novo žarište koronavirusa, uglavnom među radnicima iz istočne Europe koji pod lošim uvjetima rade u njemačkoj mesnoj industriji.

Promjena pristupa unutar prehrambene industrije

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u okrugu Gütersloh, gdje se nalazi tvornica Tönnies, ponovno su uvedene posebne mjere, a stotine radnika klaonice se nalaze u karanteni.

Ovaj slučaj je iznova pokrenuo rasprave o uvjetima rada u njemačkoj mesnoj industriji gdje se u velikom broju i uz slabije plaće zapošljavaju mesari iz istočne Europe, pretežito Rumunjske i Poljske.

Danas je i premijer Bavarske Markus Soeder zatražio promjenu pristupa unutar prehrambene industrije i okretanje manjim stočarskim farmama i održivijoj poljoprivredi.

"Odgovor na trenutne probleme je možda poljoprivredna ekologija umjesto poljoprivrednog kapitalizma", poručio je demokršćanski političar Soeder u videoporuci.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više