U Njemačkoj sve popularnija pilula za pobačaj

BROJ njemačkih žena koje su obavile pobačaj ustalio se tijekom protekle godine, ali je u porastu broj pobačaja obavljenih korištenjem lijeka mifepristona.

U najnovijem godišnjem izvješću o broju obavljenih pobačaja njemačkoga Statističkoga ureda, utvrđeno je da je u Njemačkoj tijekom 2002. obavljeno 130.387 pobačaja, što je 3,4 posto manje u odnosu na broj pobačaja obavljen u 2001. godini.

Gotovo polovina svih žena koje su obavile pobačaj neudane su, a oko 6 posto žena mlađe je od 18 godina.

Mifepriston, poznat pod nazivom RU-486, prodaje se u Njemačkoj od 1999. pod imenom Mifegyne. Uzimanje toga lijeka izaziva pobačaj do sedmoga tjedna od početka ženina posljednjeg menstrualnog ciklusa.

U trenutku uvođenja lijeka u prodaju medicinske ustanove očekivale su da će se njime obaviti oko 20 posto svih pobačaja. Lijek je u početku distribuirala tvrtka Femagen koju je upravo u tu svrhu osnovao proizvođač lijeka Hexal. Zbog početne loše prodaje Hexal je prava prodaje lijeka prenio na novu tvrtku Contragest, koja lijek distribuira od siječnja 2001.

Prema najnovijim statističkim pokazateljima, broj pobačaja izazvanih uporabom lijeka mifepristona porastao je za 17 posto tijekom prošle godine, što je porast od 44 posto u odnosu na godinu prije.

Prošle je godine pomoću mifepristona obavljeno oko 7 tisuća pobačaja, oko 5 posto svih obavljenih pobačaja.

Najčešći način obavljanja pobačaja u Njemačkoj i dalje je vakuumska aspiracija, u 81,5 posto slučajeva. Kirurškim postupkom izvedeno je oko 11 posto pobačaja, a samo u 2 posto slučajeva korištene su ostale vrste lijekova za prekid trudnoće.

Pročitajte više