U Njemačkoj uhvaćena islamistička banda: Pljačkali crkve pa tim novcem financirali ISIS

Foto: FAH

PROTIV osmorice islamista u Kolnu i Dusseldorfu podignuta je optužnica, a njih se sumnjiči da su financirali ISIS i druge džihadističke pokrete.

Grupa lopova najviše je pljačkala crkve, a još se ne zna je li to bio njihov primarni zadatak ili je tek riječ o tome da su se stvari tako posložile te da su u crkvama vidjeli lake mete, piše Daily Beast.

Ono što se zna je to da sud u njemačkom Kolnu osumnjičene tereti da su "provaljivali u škole i crkve da bi ukradeni novac mogli slati u Siriju kao podršku Islamskoj državi", kako je komentirao Achim Hengstenberg, glasnogovornik suda.

Prema uredu tužitelja, osumnjičeni imaju između 23 i 59 godina, a četvero od njih su braća i sestre.  Najstariji je ujedno i vođa grupe, a on je identificiran kao Mirza Tamoor, njemački državljanin s pakistanskim korijenima.

Osim što je bio vođa pljačkaške bande, Mirza je skupio oko 100.000 eura za svoju lažnu zakladu koja je, kako je predstavljao, skupljala novac za žrtve rata u Siriji.

Nakon toga okupio je šaroliko društvo mladih lopova sa zajedničkim ciljem, a to je pljačka kojom će financirati džihad u Siriji.

Ozbiljne optužbe

Nije novost da terorističke organizacije koriste razne vrste prevara da bi došlo do novca - od prevara vezanih za osiguranje pa sve do oružanih pljački. Ipak, provale koje su činili ovi provalnici relativno su male, a novčani iznos koji su skupili u devet provala manji je od 20.000 eura.


"Svejedno, pričamo o devet provala. Nekoliko je provala u dućane, provaljene su dvije ili tri škole te tri crkve. U većini provala ukraden je novac, a u slučaju jedne crkve ukradeno je 30 eura", rekao je spomenuti glasnogovornik suda dodavši da je, pak, u slučaju jedne druge crkve ukradeno sakralnih objekata u vrijednosti od približno 10.000 eura.

Osim što su željeli financirati Islamsku državu, sud ih sumnjiči da je njihovo financiranje bilo usmjereno i prema još nekim islamističkim grupacijama.

Optužbe za provalu relativno su male, ali ono što će sigurno utjecati na kaznu su optužbe za podržavanje i financiranje terorizma. Štoviše, jednog od optuženih, otkriveno je, čeka suđenje za regrutiranje džihadista. On je navodno postavio video pod imenom "Dok glave ne budu letjele" u kojem poziva na džihad. Također, prije dvije godine bio je u Siriji, a o tome postoje i fotografije kao dokazi.

Pročitajte više