U NJEMAČKOJ USKORO POČINJE TESTIRANJE CJEPIVA PROTIV AIDS-A

Međunarodna inicijativa za cjepivo protiv AIDSa(IAVI) namjerava uskoro započeti u Njemačkoj testiranje cjepiva na ljudima. L

Prijedlog je podnijet stalnoj Komisiji za tjelesnu gensku terapiju, ali još nije donesena konačna odluka, objavljeno je u utorak nakon dvodnevne konferencije o razvoju cjepiva protiv AIDS-a u Berlinu.

Znanstvenici rade punom parom, nadajući se brzom uspjehu, a prva testiranja trebala bi započeti uskoro na dobrovoljcima u Bonnu i Hamburgu.

Voditelj Instituta Robert Koch Reinhard Kurth objavio je kako se, kada je riječ o cjepivu, radi o tzv. adenovirusima, kojima se ugrađuju geni HIV-a. Oni bi trebali potaknuti imunosustav i pripremiti ga na pravi virus.

U svijetu je prvo testiranje cjepiva na ljudima provedeno nedavno na 5000 dobrovoljaca u Tajlandu, ali je završilo neuspješno.

U zemljama u razvoju proširen je velik broj podtipova HIV-a, a po riječima direktora IAVI za Europu Fransa van den Booma, trenutačno se u svijetu ispituje 12 preparata za cjepivo.

Testiranje koje bi se trebalo provesti uskoro u Njemačkoj tek je djelić svjetskih napora za pronalaženje cjepiva za AIDS.

"Nitko ne može reći hoćemo li imati cjepivo za 10 ili 20 godina", napomenuo je Van den Boom.

Cjepivo koje je razvila švicarska tvrtka Berna Biotech trebalo bi biti uskoro ispitano u tri istočnoafričke zemlje, švedske tvrtke namjeravaju rezultate studija o cjepivu ispitati u južnoj Africi, Indiji i Kini, dok bi još ove godine trebalo započeti testiranje belgijskog cjepiva.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više