U novu češku vladu mogli bi ući i komunisti

Screenshot: YouTube

NIJE isključeno da će vladajuća socijaldemokratska stranka u Češkoj sljedeće godine razmotriti formiranje vlade s Komunističkom strankom (KSČM), izjavio je u srijedu premijer Bohuslav Sobotka razmišljajući o savezu koji bi razbio 27-godišnji tabu.

Sobotka je za dnevni list Hospodarske Noviny kazao da njegovi socijaldemokrati ne isključuju udruživanje snaga s KSČM-om nakon održavanja izbora u listopadu 2017.

Mogući savez, pojasnio je Sobotka, izgledan je pod uvjetom da komunisti odustanu od svoje protueuropske agende i protivljenja NATO savezu.

"Mogu zamisliti suradnju s komunistima na temelju jasnih granica glede sigurnosti Češke, a to se prvenstveno odnosi na to da se proeuropsko stajalište vlade i članstvo u NATO-u ne dovodi u nikakvu sumnju", rekao je premijer.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja, socijaldemokrati uživaju potporu 23 posto biračkog tijela, centristička stranka ANO 28,5, a komunisti su treći s potporom od 15 posto.

Češki komunisti jedini su uz moldavske u istočnoj Europi koji nisu izbacili pridjev "komunistička" iz naziva svoje stranke nakon pada komunizma 1989. godine, i od tada se nalaze u svojevrsnoj izolaciji i unatoč nerijetko solidnim izbornim rezultatima nikad nisu bili dio vlade odnosno vladajuće koalicije.

Pročitajte više