u obrani povišena osnovica, ali su nekima plaće ipak niže

Pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i svim djelatnicima Ministarstva obrane ovaj su tjedan isplaćene plaće po novom sustavu, što je prvo povišenje osnovica plaća od 1995., ali su unatoč tomu mnogima plaće niže jer im nisu isplaćeni dodatci.

U MORH-u navode da se novi sustav plaća još nije uhodao te da za isplatu dodataka treba donijeti nova rješenja. Tko po tim rješenjima bude imao pravo na dodatak bit će mu isplaćen unazad.

Inače po novom izračunu koeficjenata i osnovice plaća najviša plaća u sustavu obrane bez dodataka bit će gotovo dvostruko viša od sadašnje, t.j. 12.304 kune i imat će je general zbora (admiral) s koeficijentom 5.

Gotovo dvostruko, s dosadašnjih 6630 na oko 11 tisuća kuna, porasle su plaće general pukovnika (viceadmirala) s koeficijentom 4,40, a general bojnika sa 6440 na 9775 kuna (koeficijent 3,8).

Najniža je plaća, 3200 kuna, vojnika s koeficjentom 1, što je za oko 1000 kuna više nego do sada.

To su izračuni po koeficijentima i povišenoj osnovici po kojoj su i plaće više, ali s obzirom na dodatke koji su ukinuti ili nisu isplaćeni neki su u platnoj vrećici dobili manje nego do sada.

Tako je primjerice pripadnicima gardijskih brigada ukinut gardijski dodatak i dobivaju 600 kuna na plaću bez obzira na čin. Do sada je gardijski dodatak za vojnika bio oko 1600 kuna, a rastao je s činom i ustrojbenim mjestom.

Plaće za one s činovima od narednika do bojnika i koji su primali gardijski dodatak bit će niže za oko 280 kuna, a natporučniku za oko čak 440 kuna.

Posebni dodatci su letački, mornarički, pirotehnički, padobranski, za specijalne i zaštitne postrojbe, vojno-policijski i zapovjedni dodatak, a ovise o otegotnim uvjetima rada.

Tako je letački dodatak najosposobljenijim pilotima nadzvučnih zrakoplova 3386 kuna, najosposobljenijem pilotu bojnog helikoptera 2962, a pilotima lakih zrakoplova i helikoptera 2751 kuna.

Najviši mornarički dodatak sada je 1693 kune i primat će ga podmornička posada i neke skupine ronilaca, a dodatak za posadu broda je 1481 i padobrance 423 kune.

Pirotehničar koji radi u minskom polju dobivat će 1270 kuna dodatka, a djelatna vojna osoba sa zvanjem pirotehničara 846 kuna.

Pripadnici bojne za specijalna djelovanja imat će dodatak od 635, a pripadnici počasne bojne 423 kune.

Dodatci za vojnu policiju za prvu kategoriju su 1270 kuna, drugu 846 i treću 423 kune.

Po novom pravilniku za svaku godinu službe obračunavat će se 0,5 posto osnovice (tzv. minuli rad).

Pročitajte više