U obranu Miloševića svjedočili francuski pripadnici UNPROFOR-a

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u utorak je nastavljeno iskazima francuskog liječnika UNPROFOR-a Patricka Barriota i njegove bolničarke Eve Crepin, koji su prema agenciji AFP u domovini poznati po "prosrpskom djelovanju".

Dr. Barriot i bolničarka Crepin su 1994. boravili u Topuskom i Glini u sastavu francuskog kontingenta UNPROFOR-a, a 1995. su privatno ili kao pripadnici humanitarnih organizacija, te s francuskom televizijom TF3 boravili u kninskoj Krajini, potom u Republici Srpskoj, te 1998./99. na Kosovu i u Srbiji.

Zbog posebnih zasluga predsjednik paradržave pobunjenih Srba u Kninu Milan Martić dodijelio im je 1994. državljanstvo tzv. RSK i osobne iskaznice, kazala je u svom iskazu Eve Crepin.

Godine 1995. Martić ih je imenovao "službenim predstavnicima" tzv. RSK u Parizu, sa zadaćom da u francuskim medijima promiču pozitivno izvještavanje o krajinskim Srbima, te da prikupljaju humanitarnu pomoć za njih, svjedočio je Barriot.

"Ministar vanjskih poslova Mate Granić prosvjedovao je zbog toga, a u Vjesniku su me izvrijeđali kao fašista. Oni su smatrali da RSK ne postoji, ali za mene je postojala i postoji i danas", kazao je Barriot koji je zbog toga tada morao napustiti francusku vojsku.

"U svim su medijima Srbi prikazivani kao zlikovci, nikada nije prikazivano pravo stanje", rekla je Crepin.

"Srbima je nanešena velika nepravda, njihove su patnje prešućene. Došao sam svjedočiti u ime srpskog naroda", kazao je Barriot dok je Crepin svoju motivaciju za svjedočenje opisala ne samo "nepravdom prema srpskom narodu, već i prema njegovom predsjedniku".

Barriot i Crepin su 1995. objavili knjigu "Ubojstvo jednog naroda" o Srbima u Krajini, s uvodom iz pera Mile Martića.

Za TF3 organizirali su snimanje prosrpskih dokumantaraca u Krajini i RS, kao i intervjue s Martićem, Karadžićem i Mladićem, a objavili su i desetke članaka u francuskim novinama, kazali su u sudnici.

Crepin je u svom iskazu opisivala srpska stradanja u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu, te tijekom bombardiranja NATO-a 1999. u Srbiji.

Govorila je o egzodusu 200.000 Srba iz Hrvatske nakon Oluje 1995. te o svom radu u srpskoj bolnici u Glini 1994. i 1995. kada je, kako je rekla, upoznala "raširenu hrvatsku agresivnost".

Kazala je da su Srbi bježali iz Hrvatske od travnja 1991., zastrašeni od "specijalnih snaga MUP-a po zapovjedništvom Tomislava Merčepa", te kako je u RH bilo na desetine zatvora i logora za Srbe, od Pakračke poljane do Lore u kojoj je od 1992. do 1997. bilo oko tisuću zatvorenika, a prema novinskim izvješćima ubijeno ih je oko 70, rekla je svjedokinja.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson upozorio ju je da govori o događajima koji su se zbili puno prije njezinog dolaska u Hrvatsku, te stoga taj dio iskaza nije relevantan.

Svjedokinju Crepin je protuispitivala glavna tužiteljica Carla del Ponte, koja nikada ranije u sudnici nije nastupala u toj ulozi.

Vjerodostojnost svjedokinje dovela je u pitanje ukazujući na njezine izrazito prosrpske i nekritične stavove.

"Jesu li za vas Karadžić i Mladić heroji? Znate li da su oni ovdje optuženi za ratne zločine", pitala je Del Ponte.

Crepin je odgovorila da su to "ljudi koji su se borili za svoj narod, protiv agresora i međunarodne zajednice koja ih je htjela podijeliti". U nastavku sjednice svjedočio je dr. Barriot.

Pročitajte više