U Okučanima obilježena 9. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljeska"

U Okučanima je danas prigodnim programom obilježena 9. obljetnica hrvatske vojnoredarstvene akcije "Bljeska". L

Akcija je počela u rano jutro 1. svibnja 1995., a za 36 sati hrvatski vojnici i policajci oslobodili su, nakon četverogodišnje srpske okupacije, zapadnu Slavoniju i ponovno uspostavili nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac.

Govoreći u Okučanima u ime pokrovitelja proslave, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks istaknuo je da su Domovinski rat i posebno pobjedničke akcije "Bljesak" i "Oluja" bili legalno i legitimno sredstvo suverene i međunarodno priznate hrvatske države, koja je njima branila svoj opstanak, neovisnost i teritorijalni integritet.

"Akcije 'Bljesak' i 'Oluja' nisu bile nikakav zločinački, udruženi pothvat radi etničkog čišćenja, i nitko neće uspjeti promijeniti istinu o Domovinskom ratu, koji je bio pravedan i osloboditeljski", rekao je Šeks.

Devet godina nakon "Bljeska" obnova kuća u zapadnoj Slavojini pri samom je kraju, no problem je razvoj gospodarstva, koje je uvjet za normalni život i povratak.

Kako je na proslavi istaknula potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, "to će se osmisliti novim zakonom o područjima od posebnoga državnog interesa, na kojemu Vlada intenzivno radi". Izrazila je i nadu da će se taj zakon donijeti do kraja ove godine.

Uz čelnike Hrvatskoga sabora i Vlade, počast 42-ojici poginulih vojnika i redarstvenika u akciji "Bljesku" polaganjem vijenaca kod glavnoga križa u Okučanima, odali su izaslanstvo predsjednika Republike, ministar obrane Berislav Rončević, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Hrvatske vojske, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, lokalne vlasti i drugi.

Obilježavanje 9. obljetnice "Bljeska" upotpunile su tradicionalne županijske sportske igre veterana i dragovoljaca Domovinskog rata te bogat kulturno-umjetnički program.

(Hina) xvruž ysp

Pročitajte više