U ruševnoj kući opasnoj po život u centru Splita otvoren kafić

U KUĆI u najužoj splitskoj jezgri, podno katedrale – doslovno – nekoliko koraka od Peristila – doslovno – u kući čije je korištenje Državni inspektorat zabranio u srpnju prošle godine, ovoga je ljeta, kao i mnogih prije, otvoren kafić. Odmah pored ulaza u kafić te u neposrednoj blizini njegova prozora, na trošnoj su fasadi pričvršćene table koje upozoravaju na opasnost od pada dijelova fasade te od urušavanja zida. Svejedno, Županija splitsko-dalmatinska ove je godine tvrtki Bašić-Set, vlasnici kafića, izdala takozvane minimalne uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, pa kafić radi kad već državne službe neće.

Inspekcija lani dala rok od 90 dana za uređenje kuće

Stvari stoje ovako: Trećeg dana prošlogodišnjeg srpnja, dakle prije više od 365 dana, Državni inspektorat donosi rješenje u kojem naređuje Republici Hrvatskoj da u roku od 90 dana "izradi konzervatorski elaborat i glavni projekt" otklanjanja oštećenja na ovoj zgradi. U ime Republike Hrvatske to je trebala uraditi tvrtka Državne nekretnine d.o.o.

U slučaju da Republika Hrvatska i njezina tvrtka Državne nekretnine ne urade što se od njih traži u roku od 30 dana, Inspektorat im početkom lanjskog srpnja, dakle prije više od 365 dana, naređuje uklanjanje sporne građevine "od koje postoji opasnost za život ljudi".

Postavljene table i otvoren kafić

Republika Hrvatska ne bi bila to što jest, troma država, da je od tada pokazala minimum poštovanja prema svojim rješenjima. Dapače, na zgradu su, istina, postavljene table upozorenja, ali u njoj i ove godine tijekom turističke sezone radi kafić.

Logično, zapitali smo tvrtku Državne nekretnine d.o.o. što je od lani poduzela u pogledu sanacije opasne kuće. Evo odgovora: "Ovo trgovačko društvo je u okviru upravljanja i danih zakonskih mogućnosti poduzelo i nadalje poduzima sve potrebne radnje za rješavanje stanja nekretnine u Splitu, Bulićeva 6. Korisnici nekretnine pa tako i posjednik poslovnog prostora u zgradi su obaviješteni o stanju zgrade, a zgrada je propisno označena u odnosu na građevno stanje. Kako je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, koje ima bespravne korisnike, problematika je složena i za provedbu je nužno vrijeme zbog obveze posebnog tretmana kulturnog dobra kao i ishođenja nužnih suglasnosti i odobrenja za projekt, a kojem se pak može pristupiti po rješavanju pitanja korisnika u što su uključeni svi nadležni dionici“, poručuju iz Državnih nekretnina.

Pomor slova na papiru

Prevedeno s jezika državne administracije, prošlogodišnje je rješenje Državnoga inspektorata puno mrtvih slova na papiru. Rijetko viđen pomor slova.

Kako na to ove godine gleda Državni inspektorat? Nervira li inspektore Republike Hrvatske što Republiku Hrvatsku ne zanimaju njihova rješenja?

Evo svježeg odgovora Državnog inspektorata: "Građevinska inspekcija obavila je u lipnju 2019. godine inspekcijski nadzor nad oštećenom građevinom k.č. br. 12745, k.o. Split. Predmetna građevina nalazi se u zoni 'A' kulturno povijesne cjeline Grada Splita, upisane u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-3778. Nadzorom je utvrđeno kako je građevina znatno oštećena, opasna za korištenje te da joj prijeti urušavanje", piše u prvom dijelu odgovora.

Idemo na drugi:

"Slijedom navedenog, doneseno je rješenje kojim se vlasniku Republici Hrvatskoj naređuje da izradi konzervatorski elaborat i glavni projekt otklanjanja oštećenja postojeće stambeno poslovne građevine te da ishodi potvrdu glavnog projekta od strane Konzervatorskog odjela Split i otkloni predmetna oštećenja u skladu s propisima i pravilima struke, na način da se ne ugrozi stabilnost okolnih građevina. Rješenjem je zabranjeno korištenje predmetne građevine. Rješenje je dostavljeno Ministarstvu državne imovine, Konzervatorskom odjelu u Splitu, Gradu Splitu te korisnicima stambenog i poslovnog prostora. Turistička inspekcija Državnog inspektorata danas je obavila nadzor ugostiteljskog objekta iz Vašeg upita. Inspekcijski postupak je u tijeku. O utvrđenom činjeničnom stanju ćemo Vas izvijestiti po okončanju istoga", obećali su iz Državnog inspektorata.

Vlasnik prezauzet za razgovor s novinarima

Konačno, pokušali smo doći i do ljudi iz tvrtke Bašić-Set koja vodi kafić u prizemlju ruševne kuće. Na mobitel tvrtke javio se ženski glas koji nam je otkrio da je vlasnik prezauzet i nije u mogućnosti razgovarati s nama, ali i da rade po zakonu. Otkrila nam je i kako je neki gospodin, koji radi nedaleko od ruševne zgrade, zapazio da će nas ona, takva kakva je, sve nadživjeti.

A gospodinovo je mišljenje, očito, jače od državnih rješenja.

Pisali smo i konzervatorima, od njih ne očekujemo odgovor. 

Svi rade, a problem ostaje

I, na koncu, Splitsko-dalmatinska županija. Kako ona gleda na obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ruševnoj kući?

"Tvrtka Bašić-set d.o.o. posjeduje rješenje Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Službe za gospodarstvo kojim se utvrđuju minimalni uvjeti za vrstu kavana i pizzeria od 5. 03. 2012. Ured državne uprave je donio navedeno rješenje na temelju zahtjeva ugostitelja, a nadzor objekata u slučaju bilo kakvih nepravilnosti je u nadležnosti inspekcijskih službi", opaža Županija.

Ukratko, svi rade, nitko odgovoran, problem ostaje.

Tipično.

 

Pročitajte više