u opatiji otvorena ministarska konferencija vijeća europe

Ministarska konferencija Vijeća Europe, na kojoj sudjeluju 32 ministra kulture te sudionici iz 48 europskih država, s temom "Interkulturalni dijalog i sprječavanje sukoba", počela je jutros u Opatiji.

Ministri kulture Vijeća Europe razgovarat će o novoj ulozi i novim odgovornostima ministara kulture u pokretanju interkulturalnog dijaloga i poštivanju kulturne raznolikosti.

Okupljene su na početku zasjedanja pozdravili hrvatski ministar kulture Antun Vujić i direktorica kulture, kulturne i prirodne baštine Vijeća Europe Katherine Roth.

Konferencija se službeno otvara današnjim poslijepodnevnim zasjedanjem, na kojemu će, među ostalima, govoriti Antun Vujić i zamjenica generalnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer-Buquicchio.

Svrha je konferencije donošenje deklaracije o interkulturnom dijalogu i sprječavanju sukoba.

Ta deklaracija treba definirati ulogu i odgovornosti ministara kulture u izgradnji interkulturnog društva temeljenog na dijalogu i poštivanju različitosti kako bi se spriječili nasilni sukobi i osiguralo njihovo mirno rješavanje.

Hrvatski je ministar kulture Antun Vujić bio predvodnik u senzibiliziranju europskih ministara kulture o značajnoj ulozi koju kultura može imati u sprječavanju sukoba. Organizirao je prvi ministarski susret o toj temi te je bio domaćin ministarskog sastanka Vijeća Europe u Dubrovniku 2001., posvećenog temi "Kultura i sukob".

Pročitajte više