U Opatiji prosvjed protiv Prijedloga zakona o pomorskom dobru

Foto: Hina

PROSVJED protiv Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, na kojemu je, na poziv opatijske Udruge Žmergo, sudjelovalo oko stotinu ljudi, održan je u subotu na opatijskom kupalištu Slatini.

Helena Traub iz Žmerga poručila je da ne žele zakon kojim bi se koncesijama ograničio slobodan pristup plažama, da ne žele ograde na plažama i nasipavanje plaža, nego čiste i dostupne plaže i more. Izjavila je da "šačica ljudi" ne može odlučivati o javnom dobru te da je potrebna jasna vizija i dijalog o tome što i kako učiniti s pomorskim dobrom.

Najava velikog prosvjeda

Traub je ocijenila kako Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama prate proceduralne greške, da nije usklađen s međunarodnim obvezama Hrvatske, pravnom stečevinom EU te da nije u skladu s propisima o prostornom planiranju, propisima koji reguliraju koncesiju i javnu nabavu.

Navodeći dijelove Prijedloga zakona koje smatraju problematičnima, iz Žmerga ističu da će se građanima ograničiti pristup javnim plažama, da turizmu privatnog smještaja prijeti propast jer će se njihovi turisti moći kupati gdje im koncesionari odrede te da će mali poduzetnici i obrtnici koji rade na plažama biti pod izravnim utjecajem bogatog i podobnog koncesionara. 

Iz Žmerga naglašavaju da su lokalni prosvjedi, tako i opatijski, najava velikog prosvjeda inicijative Javno je dobro, koji će biti održan 2. veljače na Markovu trgu, kako bi se zakonodavcu poslala poruka: "Treba nam Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more!"

Pročitajte više