U Osijeku se broj oboljelih od trihineloze povećao na 11

OD PROŠLOG tjedna, kada su se pojavili prvi slučajevi oboljelih od trihineloze u Osijeku, do danas ukupno je 11 oboljelih, dvoje više nego u petak, doznaje se od dr. Ivana Valeka, voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

U izjavi za Hinu dr. Valek je istaknuo kako nažalost "11 oboljelih do sada nisu jedini pacijenti jer je sporne mesne prerađevine, svinjske kobasice od istoga izvora konzumiralo 50-ak osoba".

"Svakodnevno nam se javljaju osobe sa simptomima bolesti nakon čega slijedi liječnička analiza." - rekao je dr. Valek.

Svih 50-ak osoba, od kojih je kod 11 potvrđena trihineloza, konzumiralo je svinjske kobasice proizvođača Ivana Josića, s domaćinstva njegove majke u osječkom prigradskom naselju Briješću.

Budući da proizvođač Josić tvrdi da je meso prije proizvodnje nosio kod ovlaštenog veterinara i dobio potvrdu da je ispravno, djelatnici PU osječko-baranjske uključili su se u provjeru i utvrđivanje svih okolnosti vezanih uz posljednji slučaj pojave triniheloze.


Glasnogovornica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer izjavila je danas kako se i dalje obavljaju policijski izvidi oko toga slučaja.

U Osječko-baranjskoj županiji to je drugi slučaj zaraze trihinelom. U siječnju je u Golincima, kod Donjeg MIholjca, evidentirano 11 oboljelih. Tijekom 2005. u Županiji nije zabilježen ni jedan slučaj oboljelih od trihineloze.

Pročitajte više