U Osijeku zaraženo pet mlađih osoba, gradonačelnik u samoizolaciji

Foto: Davor Javorović/Pixsell

TIJEKOM posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirano je 26 osoba, od kojih je 5 imalo pozitivan nalaz na koronavirus. Riječ je o mlađim osobama i bliskim kontaktima oboljelih, priopćio je Stožer.

Broj oboljelih od koronavirusa od početka pandemije do danas na području Osječko-baranjske županije iznosi 141, dok je trenutno virus aktivan kod osam osoba. Sve oboljele osobe nalaze se na kućnom liječenju.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo nakon bliskih šire krug kontakata oboljelih osoba i prema potrebi određuju samoizolaciju te upućuju na testiranje u skladu s epidemiološkim preporukama.

Gradonačelnik u samoizolaciji

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić je u samoizolaciji jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Nakon što je saznao da je bio u kontaktu s osobom koja ima koronavirus, odlučio je sam otići u samoizolaciju. Epidemiolozi će ga testirati za sedam dana.

Moj susjed, koji me je došao posjetiti prije nekoliko dana, u međuvremenu je postao pozitivan i nakon što je to saznao o tome me je obavijestio. Odlučio sam ostati kod kuće i ni s kim nisam u kontaktu dok ne obavim testiranje", izjavio je Vrkić za Hinu.

Naveo je kako nema nikakvih simptoma, ali je obavijestio epidemiologe koji su mu preporučili da nakon tjedan dana obavi testiranje, pa će u utorak odlučiti ostaje li i dalje u samoizolaciji ili nastavlja raditi te odlaziti na vježbe u Bizovačkim Toplicama, koje su mu dio oporavka od prošlogodišnje kardiokirurške operacije.

Kontrola samoizolacije

Od jučer je 35 novih osoba u samoizolaciji i svi su kontakti ranije oboljelih. Ukupno se u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalazi 40 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska nastavit će provjeravati kršenje mjera samoizolacije.

"Iznimno je važno poštivati propisanu mjeru samoizolacije, jer time štitimo svoje bližnje, osobito članove obitelji starije životne dobi te doprinosimo sprječavanju širenja bolesti", rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić.

Inače, u Hrvatskoj je u subotu zaraza koronavirusom potvrđena za novih 19 osoba, od kojih su dvije bile iz Osječko-baranjske županije.

U Zagrebu šest novih slučajeva 

Na području grada Zagreba danas je zabilježeno 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kako je za Index potvrdio Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Nacionalni stožer je, međutim, objavio kako je u Zagrebu potvrđeno deset novih slučajeva.

Pročitajte više