KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Osječko-baranjskoj 222 novih. Načelnik: Mislim da su mjere za kafiće prestroge

Foto: Stožer OBŽ

U POSLJEDNJA 24 sata na području Osječko-baranjske županije evidentirano je 222 pozitivnih na koronavirus. Najviše je zaraženih u Osijeku, Đakovu, Belišću i Našicama. U osječkoj bolnici su u posljednja 24 sata preminule četiri starije osobe.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan za N1 je govorio o situaciji u toj županiji i o najavljenim mjerama. Rekao je kako je od 611 testiranih 222 pozitivnih, što je oko 35 posto. 

"Moje mišljenje je da je taj veliki postotak pozitivnih prije svega rezultat dobre trijaže. Imate veliki problem u kapacitetima obrade testova. Ne možete obaviti 3000 provjera dnevno jer jednostavno ne postoje kapaciteti", rekao je Hampovčan. 

Što se tiče kapaciteta u bolnicama i broja respiratora, kaže kako u ovom trenutku problem ne postoji, ali da situaciju treba shvatiti ozbiljno. U KBC-u Osijek je na raspolaganju 228 kreveta, a u bolnici je trenutno 185 pacijenata. U županijskoj općoj bolnici je 37 osoba, a kapacitet je 120.

"Mi smo odredili sekundarni centar za covid u bolnici u Našicama. Imamo još uvijek u Našicama prostor koji može udovoljiti broju bolesnika", tvrdi. 

Nove mjere

Hampovčan napominje kako Osječko-baranjski stožer još uvijek nije dobio nove mjere u pisanom obliku.  

"Iz ovog što ja znam iz medija, neće biti nikakav problem da se OBŽ uklopi u njih. Ne vidim tu neki poseban problem, ali bih sačekao da mjere stignu", rekao je. 

Komentirao je i zatvaranje ugostiteljskih objekata.

"Mislim da je ta mjera možda malo prestroga. Mislim da sam promet u ugostiteljskim objektima nije bio takav da bi situacija bila alarmantna, mislim da su veći problem privatna druženja", rekao je Hampovčan i dodao da bi kažnjavanje u nekom slučaju bilo nužno. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više