U Osječko-baranjskoj županiji proglašeno stanje velike nesreće

Foto: Pixsell/Davor Javorovic

Zbog posljedica požara plastike u tvrtki Drava International danas je proglašeno stanje velike nesreće, a vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Također je zbog povećane koncentracije lebdećih čestica u zraku na osječkom području donesena preporuka o odgodi svih zakazanih priredbi na otvorenom, rekao je župan u Osijeku na konferenciji za novinare. Župan je pojasnio da zbog promjene smjera vjetra mjerne stanice u Osijeku očitavaju povišene koncentracije kemikalija i spojeva, poput benzena.

Izvijestio je da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu HAPIH provodi uzorkovanje na području županije kako bi se vidjelo u kojoj su se mjeri posljedice požara i izdimljavanja proteklih dana odrazile na kvalitetu tla, voća i povrća.

Anušić ističe da se radi na prikupljanju svih dokumenata i podataka koji mogu biti temelj za odluku vlade da proglasi ekološku katastrofu, koja posljednja četiri dana ugrožava zdravlje ljudi i životinja te hranu, vodu i tlo.

Deponirana plastika dosezala i do sedam metara visine

Na tvrdnju novinara da vlasnik tvrtke Zvonko Bede odbacuje njegove tvrdnje da se u tvrtki nalazilo 500 tisuća kubika plastike i da se osjeća prozvanim, Anušić je odgovorio da je u tvrtki za deponiranje bila korištena površina od 170 tisuća kvadratnih metara koja je na nekim mjestima dosezala visinu od sedam metara.

"Ako pomnožite prosječnu visinu deponirane plastike od 3.5 do 4 metra sa 170 tisuća kvadratnih metara, dobit ćete cifru o kojoj sam govorio." Zanimljivo mu je što je tijekom gašenja požara utvrđeno da je skladište plastike postojalo i pod zemljom.

Podsjeća da je tvrtka imala dozvolu za skladištenje 20 tisuća tona plastike i, da je to izgorjelo, bio bi to manji incident, a s ovom količinom, smatra Anušić, "govorimo o ekološkoj katastrofi". Nakon što je jučer protiv Zvonka Bedea, kao odgovorne osobe u tvrtki, podnio kaznenu prijavu, najavio je da će to učiniti i općine koje su bile ugrožene posljedicama požara i dima.

Radnicima tvrtke, koji su ga prozivali na jučerašnjem prosvjedu, poručio je da njegovo političko djelovanje nikada nije bilo usmjereno na zatvaranje radnih mjesta i cilj mu je da se što prije vrate na posao, a sljedeći tjedan pozvat će ih na razgovor.

Proglašenje ekološke katastrofe pomaže Županiji u saniranju štete 

Novinarima je odgovorio da ne zna je li moguće zatvaranje te tvrtke ako vlada proglasi ekološku katastrofu, ali će se proglašenjem financijski pomoći Županiji u saniranju štete. Dodao je da je s ministrom financija dogovorio da se dio sredstava osigura rebalansom državnog proračuna.

Anušić podsjeća da je to "treći ili četvrti" požar u tvrtki Drava International te da je u nekadašnjoj osječkoj Tvornici žigica Drava, čiji je vlasnik nakon privatizacije postao Zvonko Bede, također izbio požar, a u saniranju posljedica požara poginula je jedna radnica, dok su tri osobe ozlijeđene.

Zanimljivo je da se nakon toga ništa nije dogodilo i nitko nije odgovarao. U Osijeku je bilo još nekoliko požara u tvrtkama s kojima je bio povezan Zvonko Bede, kao što su Litokarton i Getro, istaknuo je Anušić.

Pročitajte više