U Otvorenom o Zambiji. Benčić Peternelu: Vi ste druker i cinker, skupa s Bujancem

Foto: Screenshot HRT

OSMERO Hrvata, koji su nakon puštanja iz zatvora u Zambiji iz zračne luke ponovno odvedeni iza rešetaka, sutra izlazi pred suca pod istom optužbom za trgovinu djecom.

U večerašnjem otvorenom HTV-a o toj temi govorili su Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (HDZ), Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka (Možemo!), Vesna Vučemilović, predsjednica saborskog Odbora za obitelj (Suverenisti) i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

Mađerić je rekla da se danas komuniciralo putem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđe da je postupak bio obustavljen.

"Oni, dakle, nisu bili oslobođeni krivnje i putem Veleposlanstva i našeg konzularnog predstavništva Ministarstvo vanjskih poslova pokušava dobiti više informacija. Sigurna sam da ćemo nakon sutrašnjeg ročišta znati za koje ih se optužbe tereti, ali prema inicijalnim informacijama koje mi imamo sada - optužbe su jednake kao i prilikom prvog uhićenja", naglasila je.

Istaknula je da se sve odvija na najvišim razinama.

"Sigurno da nitko ne ulazi u pravni sustav niti u meritum, ali našim državljanima pružamo svu konzularnu zaštitu. Razgovara se na najvišim razinama. ministar pravosuđa s ministrom pravosuđa Zambije, ministar vanjskih poslova s ministrom vanjskih poslova Zambije. Također su uključeni predstavnici Europske unije u Zambiji, kako bi se dobile informacije i kako bi se dobila zaštita za hrvatske državljane vezano i uz lijekove, čovječno postupanje prema njima temeljem konvencije o ljudskim pravima i svim ostalim konvencijama vezano uz postupanje, kako sada u pritvoru, tako i posljednja više od dva mjeseca, koliko se nalaze u Zambiji", kazala je.

Dodala je da Ministarstvo nema informacije koje su se pojavile u nekim medijima da je dvoje Hrvata zaraženo malarijom, ali da će učiniti sve da im svi lijekovi budu dostupni. 

"Veliki su napori na najvišim razinama. Od vrha Vlade, svih resornih ministarstava od prvog dana od kad su pritvoreni", kazala je.

Peternel: Parovi su čekali da im djeca nekim čudnim kanalima dođu iz Konga

"Ako krenemo od toga da nam prava djece svima moraju biti iznad bilo čijih drugih prava - prava djece na obitelj, dom, sigurnost, na sve ono na što djeca imaju pravo, tu se onda svakako postavlja nekoliko ključnih pitanja koje se tiču naše pravne države, ali i ovog postupka u Kongu", rekao je Peternel.

"Žalosno je da će taj slučaj revidirati našu pravnu državu u tom pogledu i vjerojatno donijeti novi zakon, nove procedure. Moramo gledati činjenice. Ti su ljudi nedavno oslobođeni, ili se prekinuo postupak, vjerojatno političkim dogovorom, no postavlja se pitanje onda što je s tom djecom. Ako ti papiri i te procedure nisu u redu, zašto su uopće oslobođeni?", dodao je Peternel i nastavio:

"I na koji način je Republika Hrvatska, odnosno hrvatska pravna država, željela zaštititi te svoje nove državljane koji svoje posvojitelje dotad nikad u životu nisu vidjeli. Jer parovi su došli u Zambiju kao posvojitelji u pokušaju i čekali su da im nekim čudnim kanalima ta djeca dođu. Nekoliko uglednih odvjetnika je u javnom prostoru postavilo pitanje zbog čega onda nisu išli u Kongo? Nadalje, ako se vratimo u Hrvatsku i shvatimo da DR Kongo nije potpisnica konvencije o validaciji pravnih akata i sudskih odluka, znači svaka takva odluka ne može se automatski priznati u Hrvatskoj nego je trebamo ispitati, a posebno je osjetljivo pitanje kad se radi o posvojenjima."

Benčić Peternelu: Peternel je iznio niz laži, oni nisu posvojitelji u pokušaju

Benčić je rekla da je Peternel iznio niz laži.

"Kao prvo, oni nisu posvojitelji u pokušaju. To posvojenje je završeno izdavanjem dokumenata i djeci i posvojiteljima i u Kongu i u Hrvatskoj. Želim naglasiti da je ključno pitanje za nas - kako ćemo zaštititi naše državljane koji su sada tamo u pritvoru i djecu za koju ne znamo gdje su, a hrvatski su državljani. Još jednom ću ponoviti - ta djeca nemaju drugo državljanstvo nego hrvatsko. Oni više nisu državljani Konga", rekla je.

"Dakle, mi kao država, svi bi se trebali usredotočiti na to da zaštitimo kao država tu djecu, da dobijemo informaciju gdje su, da ih spojimo s njihovim jedinim roditeljima koje sada imaju - to su njihovi posvojitelji i da ih vratimo u Hrvatsku. Umjesto toga mi smo svjedoci torture, ne samo pritvorenih u Zambiji, nego i posvojitelja i posvojenika koji žive u Hrvatskoj već godinama. Napravili ste doslovno hajku. Djecu se povlači iz vrtića i škola zbog toga što im se doslovno govori da su ukradena. Jer su to čuli vas", rekla je Benčić obraćajući se Peternelu.

"A vi gospodine Peternel odete kod Bujanca u emisiju da biste s njime zvali zambijske novinare, da bi im govorili tko je od naših građana transrodan ili nije transrodan, kako bi ih zapravo izložili progonu zbog te činjenice jer znate da Zambija ima zakon koji transrodnost kažnjava doživotnim zatvorom. Dakle, vi naše građane izlažete kaznenom progonu u drugoj zemlji za stvar koja u Hrvatskoj legalna, da pače gdje im Ustav garantira ravnopravnost. U vašim krugovima to se zove druker, cinker i to je ono što ste vi, Bujanec i vaša ekipa", kazala je.

Sandra Benčić komentirala je u #HRTOtvoreno situaciju oko uhićenja u Zambiji i posvojenja djece iz Afrike te kritizirala Peternela zbog njegovih stavova.

Posted by HRT Otvoreno on Wednesday, February 8, 2023

Mađerić: Posvajanje iz zemalja Trećeg svijeta izuzetno rizično

Mađerić je potvrdila da postoji "još određeni broj djece i potencijalnih posvojitelja koji su u Hrvatskoj, a ta djeca imaju državljanstvo i oni su tek bili u proceduri odlaska u određene države".

"Uputili smo ih da se jave u ministarstvo vanjskih poslova kako bi autentificirali svoje isprave. Važno je istaknuti da smo temeljem svih ovih događanja vidjeli da posvajanja iz zemalja Trećeg svijeta je izuzetno rizično," rekla je.  

Vučemilović je rekla da je hrvatska pravna procedura trenutno za posvojenja iz tzv. Trećih država "manjkava, moralno, zakonski i mora se promijeniti". 

"Preporuke su dali i predsjednik Vrhovnog suda i pravobraniteljica za djecu te Odbor za obitelj, mlade i sport", rekla je.

"Mi cijelo vrijeme govorimo da su djeca hrvatski državljani, nemojmo zaboraviti da Zambija upravo to osporava. Smatraju da su djeca stekla državljanstvo temeljem krivotvorenih isprava. To je dio optužnice. To što mi smatramo da je to tako, ne znači da će pravorijek u Zambiji biti takav. I sve takve izjave, pa čak i ministara, prejudiciraju ishod pravosudnog procesa u Zambiji, na što u Zambiji vjerojatno ne gledaju baš blagonaklono", kazala je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više