U Otvorenom rasprava o ograničenju cijena: "Dugoročno će doći do nestašica hrane"

Screenshot: HRT Otvoreno

PRIJE mjesec dana Vlada je reagirala na poskupljenja ograničenjem rasta cijena za devet prehrambenih proizvoda. Ograničena je cijena ulja, mlijeka, glatkog i oštrog brašna, šećera, cijelog pileta, svinjskog vrata s kosti, svinjskog vrata bez kosti i miješanog mljevenog mesa.

O tome se večeras raspravljalo u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, u kojoj je predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević upozorila na nestašicu mjerom zahvaćenog svinjskog mesa, dok je Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a, rekao da su nestašice zasad djelomične, ali da će doći do stvarnih potraje li mjera dugoročno.

Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je pak da "nitko ne razmišlja da će ovo biti dugoročne mjere". Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac upozorio je da je cijena hrvatskih svinja najniža u Europi te da im proizvodnja pada.

Moguće su stvarne nestašice

Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a, rekao je da će dugoročno doći do stvarnih nestašica, a da je to sada reducirano.

"Naše narudžbe, koje mi šaljemo proizvođačima, ne isporučuju se u stopostotnom obimu i to je djelomična nestašica u kratkom roku. Ako dugoročno potraju ove mjere, bojim se da će doći do stvarnih nestašica i da nećemo imati pojedinih artikala iz ovih paketa mjera", rekao je Budimir.

Kao moguće rješenje predložio je direktnu pomoć ugroženim građanima, za razliku od ovih mjera kojima se, kako je rekao, pomaže svima - i onima kojima treba, i onima kojima ne treba. 

Pročitajte više